DUGOROČNA PROGNOZA

Meteorolozi objavili kakvo nas vrijeme očekuje tokom ljeta

Hronika 01.06.23, 15:50h

Meteorolozi objavili kakvo nas vrijeme očekuje tokom ljeta
- U navedenom periodu nisu isključeni kraći periodi sa prodorima svježijih zračnih masa, sa sjevera Evrope - navode.

 

Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) objavio je dugoročnu vremensku prognozu. Naime, kako navode srednja temperatura zraka tokom ljeta 2023. godine treba biti u kategoriji toplo.

 

- Proizvodi SEEVCCC-a (Virtualni centar za klimatske promjene za jugoistočnu Evropu), prognostički materijali europskih i svjetskih centara za dugoročnu prognozu kao i produkti FHMZ-a (Federalni hidrometeorološki zavod), ukazuju da bi srednja temperatura zraka tokom ljeta 2023. godine (period 1. juni – 31. august) prema podijeli tercila trebala biti u kategoriji toplo, u odnosu na period 1981-2010. godina. Vjerovatnoća ostvarenja ove prognoze je umjerena i iznosi oko 50%. Najveća temperaturna odstupanja u odnosu na referentni niz očekuju se u julu mjesecu - navodi se u saopćenju.

 

Potom si dodali:

 

- U navedenom periodu nisu isključeni kraći periodi sa prodorima svježijih zračnih masa, sa sjevera Evrope. U poređenju sa istim periodom prošle godine, ljeto 2023. godine trebalo bi biti svježije. Broj očekivanih toplih dana u Bosni tokom ljeta veći je od 60, a na području južne Hercegovine prognozira se oko 87 vrelih dana. Prognoza padavina, u odnosu na prognozu temperature zraka, za ovako dugo razdoblje je složenija i manje pouzdana. Stoga, prognozu padavina za predstojeće ljeto treba uzeti s većom dozom rezerve”.
U dugoročnoj prognozi se navodi da prognozu ukupne količine padavina tokom ljeta još uvijek nije moguće precizno utvrditi.

 

- Prognozu ukupne količine padavina tokom ljeta 2023. godine, prema dostupnim prognostičkim materijalima, nije moguće precizno utvrditi. U planinskim i pretplaninskim područjima moguće je da ukupne količine padavina tokom ljeta budu i veće od prosjeka zbog pojačane konvekcije. Duži sušni periodi su izvjesniji na jugu zemlje, ali trenutno nije moguće utvrditi okvirno vrijeme pojave istih - navodi se u saopćenju.

 

(DEPO PORTAL/af)

BLIN
KOMENTARI