KO SDP BiH upozorava

Vlada i premijer TK pobjegli sa sjednice: SDA-DF gase UKC Tuzla i dovode u pitanje funkcionisanje Medicinskog fakulteta!

Front 01.06.23, 11:18h

Vlada i premijer TK pobjegli sa sjednice: SDA-DF gase UKC Tuzla i dovode u pitanje funkcionisanje Medicinskog fakulteta!
Vlada i premijer Tuzlanskog kantona su u vrijeme izglasavanja ovakve Odluke pobjegli sa sjednice, a stručnjaci, ljekari poslanici većine bez pogovora pristali urušavati status ustanove u kojoj rade - tvrde iz KO SDP BiH Tuzla

 

 


Jučer, u kasnim poslijepodnevnim satima zakazana je hitna sjednica Skupštine TK na kojoj je skupštinska većina SDA-DF krenula u gašenje UKC Tuzla i jednostrano raskidanje Ugovora, suprotno Zakonu o zdravstvenoj zaštiti FBiH.

 


Gubitkom statusa “univerzitetsko-kliničke bolnice” i vraćanjem na nivo kantonalne bolnice građani Tuzlanskog kantona ostaju uskraćeni za pružanje najsloženijih oblika zdravstvene zaštite na tercijarnom nivou, a studenti Medicinskog fakulteta u Tuzli za dodiplomsku i postdiplomsku nastavu, kao i naučno-istraživački rad.


Vlada i premijer Tuzlanskog kantona su u vrijeme izglasavanja ovakve Odluke pobjegli sa sjednice, a stručnjaci, ljekari poslanici većine bez pogovora pristali urušavati status ustanove u kojoj rade.


Pozivamo resorno Ministarstvo, Vladu i premijera Tuzlanskog kantona da se o ovom pitanju iz svoje nadležnosti javno očituju, a nadležno tužilaštvo da preispita zakonitost pokrenutih procedura - navodi se u saopćenju KO SDP BiH Tuzla.

 

(DEPO PORTAL/ad)

BLIN
KOMENTARI