Reagovala policija

Slučaj iz Zenice: Učenik u školu donio bombu, dao šokantno objašnjene (korigovani tekst)

Hronika 07.05.23, 15:27h

Slučaj iz Zenice: Učenik u školu donio bombu, dao šokantno objašnjene (korigovani tekst)
Radi se o 14-godišnjem učeniku, a koji je, navodno, bombu dobio od rođaka

 

 

Šokantan slučaj dogodio se u Osnovnoj školi “Mak Dizdar” u Zenici, kada je učenik četvrtog razreda ove škole donio u školu bombu, saznaje portal 072info.
 

Radi se o 14-godišnjem učeniku, a koji je, navodno, bombu dobio od rođaka.


"Došli su njegovi rođaci na Crkvičko brdo, valjda i pucali iz plinskog pištolja. On je rekao kako mi je to bilo cool, a od njih je dobio i bombu koju je donio u školu", priča izvor.

 

Zbog ovog incidenta intervenisala je i policija.

 

Iz MUP-a ZDK je potvrđeno da se slučaj desio 17.03.2023.godine, o čemu je obaviještena Policijska stanica Crkvice-Zenica. Policijski službenici su postupili po predmetnoj prijavi te zadokumentovali događaj u okviru svoje nadležnosti.  


Također je potvrđeno i da je preliminarnim pregledom utvrđeno da se radi o eksplozivnoj napravi, zbog čega je ista predata Federalnoj upravi civilne zaštite radi skladištenja, odnosno uništenja.


U prvobitnom tekstu je navedeno da je zbog ovog incidenta intervenisala policija, ali "da nije poznato šta je na kraju utvrđeno te da li se radi o plastičnoj ili pravoj bombi".


- On nije znao ili želio kazati je li prava ili plastična bomba te zna li razliku između obične i prave bombe. Istog dana je isključen iz škole, pojasnio je izvor, što se također pokazalo netačnim. 

 

Naime, iz škole je potvrđeno da učenik nije “isključen iz škole”, već je prebačen u drugu ustanovu. Prema Zakonu o osnovnoj školi Zeničko-dobojskog kantona, “isključenje iz škole” nije jedna od odgojno-disciplinskih mjera koje mogu biti izrečene učeniku/ci u osnovnoj školi. S obzirom na to da je osnovno obrazovanje po zakonu obavezno, isključivanje djeteta iz osnovne škole ugrozilo bi njegovo pravo na obrazovanje. Isključenje iz škole kao odgojno-disciplinska mjera postoji u Zakonu o srednjoj školi, ali takva mjera može trajati samo do isteka tekuće školske godine – kao i ostale odgojno-disciplinske mjere iz ovih zakona. 


Iz škole je također potvrđeno i da je riječ o učeniku četvrtog razreda koji do svoje 9. godine nije započeo obavezno osnovno obrazovanje. S obzirom na to da je u prvi razred upisan tek u 9. godini, dječak u dobi od 13 godina pohađao je tek četvrti razred osnovne škole. Dječak je, naime, bilo štićenik javne ustanove, čija je osnovna djelatnost zbrinjavanje djece bez roditeljskog staranja, a prethodno je bio i na evidenciji centra za socijalni rad iz Tuzlanskog kantona usljed okolnosti poznatih redakciji, koje, zbog zaštite privatnosti maloljetne osobe, nećemo objaviti

 

Posebno zabrinjava činjenica kako je ovaj slučaj zabilježen prije stravičnog masakra u Srbiji, kada je dječak K.K. (14) upao u školu i ubio devet osoba.
 

Na kraju teksta, a kako zaključuje 072info, navedenio je da  "ostaje nejasno zbog čega su nadležni u MUP-u ZDK prešutjeli ovaj slučaj. Umjesto da su upozorili i druge obrazovne ustanove i tako spriječili da se nešto slično ponovi u drugoj školi. Srećom, ovaj slučaj nije završio tragično".

 

Međutim, ni ova tvrdnja nije tačna, obzirom obzirom da tačna informacija glasi da je o ovom incidentu obaviještena Policijska stanica Crkvice-Zenica te da su policijski službenici postupili po predmetnoj prijavi i zadokumentovali događaj u okviru svoje nadležnosti.  

 

(DEPO PORTAL/dg)

BLIN
KOMENTARI