traže potpunu obustavu radova

Prva 'mala' pobjeda stanara ulica Emerika Bluma i Ljubljanske: Sarajlije 'zaustavile' izgradnju objekta na Kovačićima

Hronika 30.03.23, 12:54h

Prva 'mala' pobjeda stanara ulica Emerika Bluma i Ljubljanske: Sarajlije 'zaustavile' izgradnju objekta na Kovačićima
Služba za oblast prostornog uređenja i urbanizma Općine Novo Sarajevo je donijela zaključak o obnovi postupka izdavanja urbanističke saglasnosti za gradnju objekta na Kovačićima

 

 


Stanari ulica Emerika Bluma i Ljubljanske sa Kovačića, koji su krajem prošle godine digli glas protiv izgradnje velikog stambeno-poslovnog objekta od 7.500 kvadratnih metara na ovom lokalitetu, izvojevali su prvu “malu” pobjedu. Služba za oblast prostornog uređenja i urbanizma Općine Novo Sarajevo je donijela zaključak da se dopušta obnova postupka u predmetu izdavanja urbanističke saglasnosti na izgradnju stambeno-poslovnog objekta na mjestu ranije srušenih legalnih objekata u Ulici ljubljanska, piše Oslobođenje.


UVID U RJEŠENJE


U obnovljenom postupku, podnosiocima prijedloga koji su vlasnici nekretnina koje neposredno graniče sa ovom nekretninom kao zainteresovanim stranama omogućit će se uvid u idejno rješenje, pribaviti stručni nalazi vještaka geodete i urbaniste, saslušati stranke o svim činjenicama i okolnostima konkretnog slučaja te na temelju utvrđenih činjenica donijeti odluka.


- Zakonom o prostornom uređenju KS-a propisana je obaveza da se prije donošenja urbanističke saglasnosti omogući zainteresovanim stranama uvid u idejno rješenje, a zainteresovane strane u postupku, prema ovom propisu, vlasnici su i nosioci drugih stvarnih prava na nekretnini koja neposredno graniči sa nekretninom za koju se donosi urbanistička saglasnost. S obzirom na to da je uvidom u spis utvrđeno da vlasnici nisu bili uključeni u postupak, odnosno da je dostavljanje pismena zainteresovanim stranama koje nisu bile poznate u provedenom postupku izvršeno javnim priopćenjem na oglasnoj tabli ovoga organa, smatra se da su učinjene vjerovatnim okolnosti na kojima se zasniva prijedlog, između ostalog, navedeno je u obrazloženju zaključka Službe za oblast prostornog uređenja i urbanizma Općine Novo Sarajevo.


Građani tvrde da se na gradilištu radovi izvode užurbano, pa će zato slijedeći korak biti traženje obustave radova do okončanja postupka.


- Ovim zaključkom kompletan postupak i procedura su vraćeni na početak. Mi ćemo svakako tražiti da se ospori i građevinska dozvola, odnosno da se obustave radovi do okončanja postupka, kazala je Lejla Sijerčić, advokatica koja zastupa 28 stanara.


PODZEMNE VODE


Podsjećamo, građani su se pobunili zato što strahuju da će njihova ionako ratom uništena imovina dodatno stradati, ali i zbog toga što smatraju da imaju razloga za sumnju u regularnost procedure izdavanja dozvola. Naime, prilikom izdavanja potrebnih dozvola nije stvarno, nego samo formalno ispoštovana procedura obavezne konsultacije vlasnika okolnih objekata.

 

Niko ne poriče to da investitor ima sve potrebne dozvole za gradnju, ali stanari su opet zabrinuti jer se i ovaj lokalitet nekada zvao i Pišćivode, poznat je po podzemnim vodama, koje su već prije nekoliko godina pronašle put do podrumskih prostorija.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 

 

BLIN
KOMENTARI