evo šta su zatražili

Demokratska fronta uputila 24 amandmana na Budžet Kantona Sarajevo

Front 28.03.23, 20:52h

Demokratska fronta uputila 24 amandmana na Budžet Kantona Sarajevo
Klub DF-a će tražiti povećanje budžeta za Filozofski fakultet UNSA, koji je prijedlogom budžeta doveden u vrlo tešku situaciju, a kojim je otvorena čak i mogućnost obustave rada zbog manjka osnovnih sredstava

 

 

 

Klub Demokratske fronte u Skupštini Kantona Sarajevo uputio je 24. amandmana na prijedlog budžeta za 2023. godinu. Iako je stav kluba Demokratske fronte da predloženi budžet ima niz manjkavosti, koje je teško ispraviti bez izrade potpuno novog prijedloga budžeta, odlučeno je da će Klub pokušati intervenisati barem u nekim aspektima ovogodišnjeg budžeta.

 

Klub DF-a će tražiti povećanje budžeta za Filozofski fakultet UNSA, koji je prijedlogom budžeta doveden u vrlo tešku situaciju, a kojim je otvorena čak i mogućnost obustave rada zbog manjka osnovnih sredstava. 

 

Amandmanima će se tražiti izdvajanje novca za osnivanje Fonda solidarnosti u svrhu liječenja teško oboljele djece, podrška radu HUB-ova, koja je ranije planirana Strategijom razvoja KS, kao i uvećanje neophodnih sredstava Veterinarskoj stanici.

 

Klub DF-a je također tražio sredstva za saniranje klizišta na objektu Radionica Narodnog pozorišta u Sarajevu, kao i obnovu fasade NPS, te finansiranje šest (6) institucija kulture kojima nije riješen status, i unapređenje muzičkog programa Sarajevske filharmonije koja ove godine proslavlja 100 godina postojanja.

 

Upućeni su i amandmani za uvođenje nove budžetske stavke, kojom će se sanirati krovovi rađeni sa azbestnim pločama. Zahtjev Demokratske fronte će biti i formiranje profesionalne jedinice Gorske službe spašavanja. 

 

Pristup institucijama KS-a nam je od izuzetne važnosti, stoga želimo da se radi na uklanjanju arhitektonskih barijera, ali i digitalizaciji formiranjem kantonalnog e-portala, pa su upućeni amandmani i za implementaciju ovih zahtjeva.

 

Jedan od najvažnijih amandmana tiče se implementacije Zakona o Srebrenici. Prošlogodišnja sredstva namijenjena radu Memorijalnog centra u Srebrenici nisu realizovana, te je u ovoj godini osim što očekujemo da se napokon krene u realizaciju, tražimo i veće izdvajanje iz budžeta imajući u vidu značaj djelovanja MC, čiji efekti rada prevazilaze očuvanje sjećanja na genocid u Srebrenici i od državnog su značaja.

 

Demokratska fronta će bez obzira na činjenicu da je opozicija u Kantonu Sarajevo, nastaviti da djeluje konstruktivno, predlaže rješenja, i zahtjeva od vladajuće strukture da se prema finansijama kantona odnosi transparentnije i odgovornije - navodi se u saopćenju DF-a.

 

(DEPO PORTAL/mr)

 

 

BLIN
KOMENTARI