AUTORSKI TEKST ZA NJEMAČKI ČASOPIS 'IPG'

Bećirović: Predugo smo čekali na status kandidata za članstvo u EU, glavni krivci su 'antievropljani' u BiH

Front 15.01.23, 11:41h

Bećirović: Predugo smo čekali na status kandidata za članstvo u EU, glavni krivci su 'antievropljani' u BiH
U autorskom tekstu Bećirović je pozvao Evropsku uniju da više nikada ne bude slaba i neodlučana prema BiH jer je transformacija BiH u stabilnu, mirnu i pouzdanu državu usko povezana s snažnijom predanošću EU

 

 

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović govorio je u autorskom tekstu za njemački časopis Međunarodna politika i društvo (IPG) o dosadašnjem procesu evropskih integracija Bosne i Hercegovine, kao i perspektivi članstva u kontekstu kandidatskog statusa za članstvo u Evropskoj uniji i novih geopolitičkih okolnosti.


Kako je, između ostaloga naveo, činjenica da je BiH nakon desetljeća prepreka i neizvjesnosti dobila status kandidata za pristupanje Evropskoj uniji nesumnjivo je važan uspjeh za zemlju i EU, međutim, ispitivanje sljedećih koraka ka punopravnom članstvu Bosne i Hercegovine u EU bilo bi nepotpuno bez sagledavanja šireg konteksta - posebno odnosa zemlje sa susjedima.


- Ako je ovaj dio Evrope spreman pametno iskoristiti komparativne geopolitičke, geoekonomske i geokulturne prednosti, mogao bi postati posrednik koji povezuje Evropu i Aziju, srednju Evropu i Mediteran, Jadran i crnomorsku regiju - mišljenja je Bećirović.


Ističe da je za odigravanje takve konstruktivne uloge potrebno okrenuti se budućnosti i naučiti lekcije iz nedavne prošlosti što zahtijeva novi smjer koji se temelji na vrijednostima kao što su ljudska prava, vladavina prava, međusobno poštovanje i tolerancija.


- S obzirom na to da su relevantne institucije vrlo odlučne, da postoji širok politički konsenzus i da javno mnijenje jasno podržava integraciju u EU, jedno je vrlo jasno: Bosna i Hercegovina predugo je čekala na status kandidata za članstvo u EU - dodao je Bećirović u autorskom tekstu.


U osvrtu je naglasio i da su osnovni krivci za sadašnje zapreke i blokade na putu Bosne i Hercegovine prema Evropi i euroatlantskom području "antievropljani" u zemlji. Na potencijalno članstvo u EU gledaju s prezirom jer su svjesni da će ih predstojeći civilizacijski procesi prisiliti na poštivanje normi i standarda zakonodavstva EU. Znaju da moraju dati priliku drugim snagama na političkoj sceni, stava je.


Kaže i da je važno da EU ne čini daljnje pogreške u odnosu na Bosnu i Hercegovinu. Činjenica da su u proteklom desetljeću destruktivni političari koji su otvoreno osporavali Dejtonski mirovni sporazum i Ustav BiH tretirani s blagošću od strane političara jedna je od najvećih pogrešaka EU - kao i njezino oklijevanje i nespremnost na sankcioniranje radikalnih političara koji su ugrozili mir u BiH i regiji.


- Da je EU djelovala odlučnije u proteklom desetljeću, Bosna i Hercegovina bila bi pošteđena mnogih kriza. Oklijevanje, odugovlačenje i neodlučnost samo su potaknuli separatističke i proruske snage da otvoreno potkopaju temeljne vrijednosti Evrope - dodao je Bećirović.


U autorskom tekstu pozvao je Evropsku uniju da više nikada ne bude slaba i neodlučana prema BiH jer je transformacija BiH u stabilnu, mirnu i pouzdanu državu usko povezana s snažnijom predanošću Evropske unije.


Časopis 'Internationale Politik und Gesellschaft' obrađuje teme iz oblasti međunarodne i evropske politike, vanjske, sigurnosne i razvojne politike, te analizira izazove evropskih integracija i globalna pitanja okoliša. Među saradnicima u časopisu IPG su vodeći novinari, akademici i političari, kao i službenici za politiku u globalnoj mreži Fondacije 'Friedrich Ebert', saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

 

(FENA/ad)

BLIN
KOMENTARI