LJEKARI PREPORUČUJU

Samo tri dijela tijela treba prati svaki dan: Svakodnevno tuširanje uopće nije zdravo...

Lifestyle 27.11.22, 16:12h

Samo tri dijela tijela treba prati svaki dan: Svakodnevno tuširanje uopće nije zdravo...
Ljekari upozoravaju, ako (pre)često perete cijelo tijelo sapunom, možete uništiti korisne bakterije

 

 


Većina ljudi tušira se, u prosjeku, jednom dnevno, a u ljetnim mjesecima i češće. Je li to zdravo? Ako pitate liječnike, baš i nije.  


Liječnica i dermatologinja Sandy Skotnicki upozorava da prečesto pranje tijela od glave do pete sapunom i vodom može dovesti do različitih problema s kožom, poput ekcema, isušivanja i drugih kožnih bolesti. Umjesto toga, ona kaže da je dovoljno fokusirati se samo na određene dijelove tijela – pazuhe, prepone i stopala, prenosi Večernji.ba.


S njom se slaže i liječnica Robynne Chutkan koja objašnjava da, ako perete cijelo tijelo sapunom, možete uništiti korisne bakterije.


- Stvar je u tome što su našem organizmu potrebne određene bakterije, a ako ih uklonimo neprestanim ribanjem kože, gubimo zaštitu i podložniji smo vanjskim utjecajima koji mogu biti itekako štetni. Ono što je bitno prati svakodnevno su pazusi, prepone i stopala. Ostatak tijela dovoljno je isprati vodom, čak i ako ste odradili trening prije tuširanja - objašnjava Chutkan.


Jedno istraživanje iz 2018. godine, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Science Advances, otkrilo je da određene vrste bakterija koje su živjele na koži ispitanika imaju veze s nižim rizikom od raka kože u usporedbi s ljudima kod kojih te bakterije nisu pronađene.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 


(DEPO PORTAL/ad)

BLIN
KOMENTARI