Državni sekretar SAD-a poručio

Blinken nakon uvedenih sankcija Novaliću i Stankoviću: Bit će ih još!

Front 03.10.22, 19:00h

Blinken nakon uvedenih sankcija Novaliću i Stankoviću: Bit će ih još!
Današnje akcije, koje dolaze nakon sankcionisanja korumpirane državne tužiteljice Diane Kajmaković 26. septembra, pokazuju da ćemo nastaviti promovirati odgovornost za aktivnosti koje narušavaju demokratske procese i institucije BiH, kao i za saučesništvo ili pružanje materijalne podrške za takve aktivnosti, poručio je Blinken

 

 

Ministarstvo finansija SAD stavilo je danas na crnu listu premijera FBiH Fadila Novalića i Slobodana Stankovića, kao i njegovu firmu Integral Inženjering iz Laktaša. 

 

Povodom uvedenih sankcija, oglasio se i Antony Blinken, državni sekretar SAD. 

 

- Sjedinjene Američke Države sankcionisale su Fadila Novalića, premijera Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH); Slobodana Stankovića, biznismena bliskog Miloradu Dodiku, zvaničniku Bosne i Hercegovine (BiH) koji je ranije sankcionisan za korupciju i opstrukciju Dejtonskog mirovnog sporazuma i Stankovićev privredni subjekt Integral inženjering A.D. Laktaši (Integral).

 

Pod Dodikovim vodstvom, vladajuća koalicija u bh. entitetu RS nastoji stvoriti paralelne strukture koje potkopavaju institucije na državnom nivou, dok etnonacionalističke stranke u FBiH onemogućavaju demokratske procese u zemlji i zloupotrebljavaju položaj moći da bi izvukli neprikladne finansijske i političke koristi.

 

Novalić je sankcionisan za podrivanje demokratskih procesa ili institucija u BiH. Kao premijer FBiH, gdje pitanje penzija ima jaku političku važnost, zloupotrijebio je podatke o penzionerima suprotno zakonima BiH u korist vlastite političke stranke. Ova akcija je samo jedna od mnogih javno prijavljenih aktivnosti u kojima je on svoju poziciju iskoristio za ličnu ili stranačku korist i potkopavao demokratske procese i političke institucije koje su bitne za budućnost BiH u euroatlantskoj zajednici.


Stanković je sankcionisan zbog materijalne pomoći, sponzorstva ili pružanje finansijske, materijalne ili tehnološke podrške ili robe ili usluge Dodiku ili za njegovu podršku. Stanković je dugo podržavao Dodikove destabilizacijske aktivnosti. Stankovićeva firma Integral prima dobija građevinske projekte u RS bez fer i otvorene konkurencije zbog bliske povezanosti sa rukovodstvom RS. Zauzvrat, Stanković je pružio podršku Dodikovoj propagandnoj mašini tako što je nekadašnji nezavisni medij, Alternativnu televiziju, transformisao u glasnogovorničku kuću Dodika i njegovih destabilizujućih i separatističkih aktivnosti. Odjeljenje za kontrolu strane imovine (OFAC) je sankcionisalo Alternativnu televiziju za ove aktivnosti u januaru 2022. godine. Integral se sankcioniše zbog toga što je u vlasništvu ili pod kontrolom, ili da su djelovali ili navodno djelovao za ili u ime, direktno ili indirektno Stankovića.

 

Program sankcija Sjedinjenih Država za zapadni Balkan usmjeren je na pojedince i entitete koji, između ostalih kriterija, potkopavaju ili ugrožavaju poslijeratne sporazume i institucije uspostavljene kao dio teško stečenog mira i Dejtonskog mirovnog sporazuma. Današnje akcije, koje dolaze nakon sankcionisanja korumpirane državne tužiteljice Diane Kajmaković 26. septembra, pokazuju da ćemo nastaviti promovirati odgovornost za aktivnosti koje narušavaju demokratske procese i institucije BiH, kao i za saučesništvo ili pružanje materijalne podrške za takve aktivnosti. Ovo je peta mjera sankcija koju je OFAC poduzeo u skladu sa E.O. 14033 - naveli su na stranici State Departmenta. 

 

(DEPO PORTAL/dg)

BLIN
KOMENTARI