62. Teatarski festival MESS

Iz BiH na MESS stižu emotive, kontroverzne i 'tabu' teme: Odabrane ove tri predstave...

Kultura 19.09.22, 16:10h

Iz BiH na MESS stižu emotive, kontroverzne i 'tabu' teme: Odabrane ove tri predstave...
Od porodičnih tragedija do post-ratnih traganja za istinom ili slobodom

 

 

 

Publika 62. Festivala MESS imat će priliku pogledati i tri teatarska ostvarenja iz Bosne i Hercegovine po izboru selektorice Ane Tasić, dramaturginje i teatarske kritičarke, saopćeno je iz Festivala MESS.


Od porodičnih tragedija do post-ratnih traganja za istinom ili slobodom, publika će imati priliku zaviriti u traumatična i nekima nezamisliva iskustva predstavljena kroz "Cara Edipa", Diega de Bree u koprodukciji Narodnog pozorišta Sarajevo i Scene MESS koji će biti preveden i na znakovni jezik, zatim "Ljubičasto" u režiji Selme Spahić u produkciji Kamernog teatra 55 i "Jugoslavija, moja otadžbina" u režiji Marka Misirače u koprodukciji Pozorišta Prijedor, Gledališče Koper Teatro Capodistria i Fondacija Friedrich Ebert Stiftung.


Jedna od predstava koja komunicira sa današnjim vremenom na način da za sve što nam se sada dešava, moramo potražiti uzrok u našoj prošlosti nosi već poznato ime Car Edip. Kroz ovu mitsku priču Diego de Brea, na njemu svojstven način, pokazuje svojim rediteljskim sredstvima svu hladnoću, tegobu, brutalnost i zlo, koje izvire iz ljudi kao iz Pandorine kutije. Festivalsku izvedbu je moguće pogledati 6. oktobra u Narodnom pozorištu Sarajevo.


Jesmo li na putu ka uređenom društvu ili plemenskoj zajednici? Autorski projekat „Ljubičasto“ režiserke Selme Spahić bavi se našom konzervativnošću i uskogrudnošću koje krijemo iza najboljih namjera, mnogo brige i još više ljubavi. Predstava prati okupljanje jedne građanske porodice u kojoj svi znaju šta je najbolje za njihove bližnje. Njihovu sreću narušava pojava ljubičastog, a s njim i uznemirujuće pitanje slobode, a rezultat je priča o jednoj ženi koju mislimo da poznajemo – o tankoj liniji između njene slobode i našeg fašizma. Predstava će se odigrati u Kamernom teatru 55, 3. oktobra.


Duh naše nedavne prošlosti, kroz žive pjesme i vješto razigrane dramske situacije prati predstava pod nazivom „Jugoslavija, moja otadžbina“ Gorana Vojnovića u režiji Marka Misirače. Priča prati put protagoniste Vladana Borojevića kojeg tumači glumac Blaž Popovski, te njegovu konkretnu i simboličku potragu za ocem, oficirom bivše JNA i ratnim zločincem u bjekstvu. Taj put postaje polazište bolnog suočavanja sa sobom, sa ličnim traumama i strahovima, ali i redefiniranja ličnog i nacionalnog identiteta. Predstava je na programu Festivala MESS 6. oktobra u Pozorištu mladih Sarajevo, saopćeno je iz Festivala MESS.


(FENA/ad)

BLIN
KOMENTARI