Camilla i Elizabeta - Lukavo nadigravanje

Jedina joj se uspjela suprotstaviti: Nekad najomraženija žena Britanije, uskoro najbogatija... Kako je uspjela 'pobijediti' kraljicu?

Nedjeljni magazin 09.09.22, 11:31h

Jedina joj se uspjela suprotstaviti: Nekad najomraženija žena Britanije, uskoro najbogatija... Kako je uspjela 'pobijediti' kraljicu?
Odigrala je maestralan potez. Ukopala se, čvrsto se uhvatila ljubavničke status quo pozicije i povela tihi, uporan rat protiv suparnice u čijim se rukama nalazio ključ njezine sreće i ambicija, same kraljice

 

Izvor: Gloria.hr

Piše: Tanja Vučičević

 

Dok se Velika Britanija oprašta od kraljice Elizabete II., a njezin nasljednik, kralj Charles, priprema se zauzeti njeno mjesto onako kako bi to ona željela, pred njegovom suprugom Camillom je povijesni iskorak. Nekadašnja ljubavnica, omražena i prezirana u tolikoj mjeri da su je micali iz kraljičine blizine čak i ako je postojala najmanja mogućnost da se nađu u istoj prostoriji, dobila je zadovoljštinu kakva se ne pamti u novijoj britanskoj povijesti.

 

Pokazalo se da baš nije ‘zlo‘ kakvim su je smatrali, nije neugodna, otresita i sklona stvarati probleme kraljevskoj obitelji kakve su imali s lady Dianom. Nije se gurala u prve redove i poput Charlesove prve supruge, ‘krala‘ članovima kraljevske obitelji medijsku pozornost, ljubav i odanost nacije, tim redoslijedom. Stoički je izdržala iscrpljujući maraton kušnji (činilo se da bi i kamen pukao, ali ne i Camilla) a sada je dočekala svoj trenutak.

 

Kako je uspjela? Na koji način je pridobila kraljicu koja joj je u veljači ove godine, na proslavi 96. rođendana, trasirala put do britanskog prijestolja? Ne, nije ravnopravna kralju Charlesu niti će to biti, ali činjenica da se u njenoj tituli nalazi riječ ‘kraljica‘ nevjerojatno je postignuće.

 

Evo kako je to postigla. Vratimo se 25 godina unazad, u tjedne poslije Dianine tragične smrti. Tada se u engleskim pubovima gotovo pa stavljala Camillina fotografija na metu za pikado. Kraljevska obitelj ju je prezirala, za Elizabetu II. bila je "ona žena", a da o osjećajima prinčeva Williama i Harryja prema Camilli, nakon majčine smrti, i ne govorimo.

 

Kraljica se vrlo zaštitnički postavila prema unucima, a oni su u očevoj ljubavnici vidjeli osobu koja im je rastavila roditelje. Njihov otac, tada je bio princ Charles, isprva nije znao kako se postaviti. Kraljica je očekivala da s Camillom zauvijek prekine, sinovi također, a javno mnijenje bilo je takvo da se njegova draga morala pritajiti. Što dulje to bolje! Nadali su se da će se spakirati i nestane u paralelnom svemiru.

 

Međutim, najomraženija žena Britanije odigrala je maestralan potez. Ukopala se, čvrsto se uhvatila ljubavničke status quo pozicije i povela tihi, uporan rat protiv suparnice u čijim se rukama nalazio ključ njezine sreće i ambicija, same kraljice. Što je prezir Elizabete II. prema njoj bio ledeniji, to je Camilla bila upornija. Kraljičinoj volji suprotstavila je svoju, natjerala ju je da se gotovo pa spotiče o nju, pa su je prestali sklanjati s javnih događanja na koje je dolazila kraljica. Prije dvadeset godina, Elizabeta II. pragmatično je zaključila da će Camillu ovako ili onako, morati podnositi. Pa kad je već tako ispalo, bolje je da omraženu ljubavnica stavi pod skute kraljevske i svoju kontrolu (u najudaljeniji mogući kut) nego da je djeluje izvan njena vidokruga.

 

Charlesu je 2002. dala dugo čekani mig da razmisli o prosidbi. Zaručnička zabava održana je u veljači 2005., u dvorcu Windsor kad je pokazala zaručnički prsten od 200.000 dolara (pazilo se da ne zasjenjuje prsten sa safirom koji je Charles dao Diani) a ‘in the mind time‘ spretna Camilla uvukla se u kraljevsku obitelj gotovo kao punopravni član. Mnogima se svidio njezin opori smisao za humor pa i na vlastiti račun, pouzdanost, stoički pristup životu, jednostavnost, iskrenost.

 

Činilo se da je uspjela izgladiti i odnos s prinčevima Williamom i Harryjem. Stariji ju je prihvatio, a mlađi ju je podnosio - ali i to je bilo dovoljno da spretna Camilla i u tom polju nadigra kraljicu. Tko je očekivao da će Camilla čekati kraljičin mig za vjenčanje (trebale su proći puste godine da joj dozvoli zaruke s najstarijim sinom), prevario se. Vjenčali su se u travnju iste godine, obred je bio vrlo jednostavan, gotovo skroman, Camilla je pokazala da je sretna ali ne i da likuje, svjesna da je Elizabeta II. budno motri.

 

Odnos u kojem je jedna žena pazila i kako kiše, dok je druga strepila da im ne priušti negativni publicitet, kritike javnosti zbog pogrešnog koraka u minskom polju kompliciranih dvorskih odnosa, trajao je godinama. Nagrada je stigla nedugo prije Elizabetine smrti, ali je zato vrijedna svih muka i truda. Gem, set, meč – Camilla je postigla svoje.

 

 

(Gloria/DEPO PORTAL/am)

 

 

BLIN
KOMENTARI