Jeste li isprobali

Najlakši način čišćenja rerne bez upotrebe hemikalija

Auto & Dom 05.09.22, 12:21h

Najlakši način čišćenja rerne bez upotrebe hemikalija
Želite li isprobati ovu metodu čišćenja rerne smjesom sode bikarbone i vode koja treba odstojati preko noći, u nastavku pronađite postupak

 

 

Kada dođe vrijeme za čišćenje rerne, uvijek nam se čini da je došlo prebrzo jer riječ je o mnogima najmrskijem kućanskom poslu. No, i on se treba obaviti, a kako bi čišćenje bilo što jednostavnije pronašli smo način s kojim se pećnica čisti preko noći, bez upotrebe hemikalija, piše Zadovoljna.hr.

 

Želite li isprobati ovu metodu čišćenja rerne smjesom sode bikarbone i vode koja treba odstojati preko noći, u nastavku pronađite postupak.

 

Za čišćenje rerne potrebno vam je:

 

papirnati ručnici

mala posuda

alkoholni ocat

voda

soda

bikarbona

bočica s raspršivačem

 

Postupak:

 

Izvadite rešetke iz rerne i stavite ih sa strane. Njih možete kasnije očistiti spužvicom za ribanje u sudoperu. Pomiješajte sodu bikarbonu s vodom u maloj posudi tako da dobijete smjesu nalik pasti. Prvo u posudu stavite sodu, a zatim postepeno dodajte nekoliko kapi vode dok ne dobijete lijepo gustu smjesu. Ovisno o veličini rerne, možda će vam trebati nekoliko posuda ove mješavine kako biste potpuno njome obložili unutrašnjost. Ako smjesa postane previše tekuća, samo dodajte još sode bikarbone.

 

Premažite unutrašnjost rerne pastom, pokrivajući dno i sa strane. Soda bikarbona može poprimiti smeđu boju i to je normalno jer znači da upija masnoće i prljavštinu. Zatvorite vrata rerne i ostavite da odstoji preko noći ili najmanje 12 sati. Ujutro obrišite smjesu papirnatim ručnicima, brišući što više možete, da ostane što manje ostataka.

 

U bočicu s raspršivačem ulijte alkoholni ocat i pošpricajte unutrašnjost pećnice, naročito mjesta na kojima je ostalo sode bikarbone. Zatim ponovno prebrišite kuhinjskim ručnicima.

 

Očišćene rešetke vratite u rernu te upalite rernu na 200 stepeni na 15-ak minuta kako bi se osušila.

 

Savjet plus:

 

Ovom metodom možete očistiti i vrata rerne, ali smjesa ne mora odstajati preko noći. Dovoljno će biti trideset minuta te vrata zatim prebrišite, pošpricajte ih alkoholnim octom i ponovno prebrišite.

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI