Velike prekretnice

'Nije htio da nas pusti, nije htio da sjedne za sto, nije se nasmijao': Potresan prvi dan u školi jednog dječaka s autizmom

Lifestyle 01.09.22, 20:17h

'Nije htio da nas pusti, nije htio da sjedne za sto, nije se nasmijao': Potresan prvi dan u školi jednog dječaka s autizmom
„Sever nije stao i namještao kosu da ga fotkam jedno 120 puta, nije rekao „mama, prestani“. Nije se okrenuo prema meni dok je ulazio u školu, nije se nasmiješio i viknuo ‘Ćao, mama!’ Ipak, učiteljica je jako ljubazna, drži ga za ruku. Otišli su zajedno na doručak. Potpuno sam zbunjena“, priznaje majka

 

 

"Nije se nasmijao. Nije mu se dopala promjena okruženja, nije htio da nas pusti da idemo. Nije htio da sjedne za sto, stajao je. Držao je tatu i mene za ruku, nije htio da nas pusti. Bilo je tužno", tako je izgledao prvi dan u školi jednog posebnog prvaka, Severa Kaića. Junak ove priče je autistični sedmogodišnji dječak, koji je danas krenuo u prvi razred Škole za osnovno i srednje obrazovanje "Milan Petrović" u Novom Sadu. Utiske za Nova.rs, emotivno i do srži iskreno, prenosi njegova mama Mila.

 

„Sever nije stao i namještao kosu da ga fotkam jedno 120 puta, nije rekao „mama, prestani“. Nije se okrenuo prema meni dok je ulazio u školu, nije se nasmiješio i viknuto ‘Ćao, mama!’ Ipak, učiteljica je jako ljubazna, drži ga za ruku. Otišli su zajedno na doručak. Potpuno sam zbunjena“, priznaje ova mama koja je nedavno apelovala na Vladu Srbije da usvoji zakon o roditeljima-negovateljima, koji će omogućiti roditeljima da djeci poput Severa pruže potpunu njegu 24 sata i da za to budu plaćeni, da im to bude posao.

 

Sever ima i brata Marka, koji ide u srednju školu, a njegova sestra Lenka danas je krenula u treći razred osnovne škole. Sever zahtijeva punu pažnju i brigu, pa zbog toga nerijetko drugo dvoje djece ispaštaju.

 

U međuvremenu, na samom početku školske godine i njegovog prvog raazreda, Sever je ostao bez pratioca koji treba da mu bude podrška u školi, pa je porodica Kaić prinuđena da hitno nađe novog.

 

"Djevojka koja je čuvala Severa iznenada se javila koordintorki za pratioce u Severovoj školi. To moramo hitno da riješimo, on ne može bez pratioca, to moramo da riješimo do sredine sljedeće nedjelje", objašnjava Mila i apeluje da im se jave svi zainteresovani da kao pratioci budu podrška Severu u školi

 

Današnji polazak Severa u prvi razred Mili je jako teško pao. Ipak, ona očekuje da će se prilagoditi na novo okruženje i novo društvo u školi.

 

"Biće to u redu za nekoliko dana. Prilagodiće se on", uvjerena je Mila.

 

Za razliku od većine drugih roditelja Mili nije važan uspjeh, važno joj je da se Sever koliko-toliko osamostali.

 

"Da sam krene u toalet, da se sam obuva. Da se sam skine i obuče. Bitnije mi je da ga osamostali. Više mi nije čak ni bitno da progovori, ima toliko drugačijih načina komunikacije", objašnjava Mila.

 

"Sever je neverbalan, nosi pelene i nesposoban je za samostalan život. Nema nikakav strah, pa smo morali da stavimo prepreke na prozore i balkonska vrata. Dešavalo se da stigne i do krova zgade. Dešavalo se i da visi sa sprata. Par puta je upalio kuhinju. Pod stalnim smo stresom i neko mora 24 sata da bude uz njega", objašnjava Mila kako izgleda život s hiperaktivnim i neustrašivim sedmogodišnjakom.

 

Zato je uputila važan apel novoj Vladi Srbije čije formiranje uskoro očekujemo.

 

"Ja molim, MOLIM, Vladu Republike Srbije, Autonomne Pokrajine Vojvodine, da stave jednom i "nas" na dnevni red. Da se usvoji Zakon roditelj njegovatelj, da se dodijele asistenti, da možemo bez doplate da dobijemo ličnog pratioca", zavapila je u izjavi za Nova.rs Mila Kaić.

 

"Nama je jako teško da nađemo posao. Rijetko ko hoće da zaposli osobu, a da nije siguran koliko na nju može da računa. Nama danas može da bude miran dan, a već sutradan da završimo u bolnici. Posebno je teško roditeljima u ruralnoj sredini", objašnjava Mila sve razloge zbog kojih bi trebalo usvojiti Zakon o roditelju njegovatelju.

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI