istraživanje pokazalo

Znate li koja boja auta najčešće učestvuje u nesrećama, a koja je najbezbjednija?

Auto & Dom 25.08.22, 19:59h

Znate li koja boja auta najčešće učestvuje u nesrećama, a koja je najbezbjednija?
Međutim, boja automobila nije samo stvar stila. Na primjer, očigledno je da je veća vjerovatnoća da će crveni automobili upasti u nesreću, što samo pokazuje važnost pažljivog izbora

 

 

 

Boje automobila često odražavaju ličnost vlasnika.

 

Konzervativni kupci preferiraju monohromatska vozila, dok drugi vozači preferiraju svijetle boje.

 

Generalno, dok proizvođači automobila nude boje koje odgovaraju svakoj ličnosti, većina vozača preferira boje koje su oduvijek bile popularne.

 

Popularnost boja automobila može varirati od zemlje do zemlje - nijanse koje su popularne u SAD-u ne moraju nužno biti popularne u Njemačkoj, Španiji ili Meksiku.

 

I generalno, trendovi boja automobila nisu statični - mijenjaju se tokom vremena kako nove boje dolaze u fokus.

 

Međutim, boja automobila nije samo stvar stila. Na primjer, očigledno je da je veća vjerovatnoća da će crveni automobili upasti u nesreću, što samo pokazuje važnost pažljivog izbora.

 

Automobilski stručnjaci carVertical sproveli su istraživanje kako bi pronašli najpopularnije boje automobila i njihov uticaj na bezbjednost vožnje.

 

Vozači izbjegavaju šarene automobile


Zemlje sa toplom klimom imaju šarenija vozila u poređenju sa hladnijim zemljama. Vožnja sjajnog automobila u Norveškoj, Kanadi ili Švedskoj mogla bi da podigne obrve lokalnog stanovništva, ali bi bilo sasvim normalno u Kaliforniji ili Italiji, gdje su svijtle boje norma.

 

Kao opšte pravilo, bijeli automobili su popularniji u toplijim klimama jer bijela reflektuje sunčevu svjetlost, čineći vožnju manje vrućom.

 

Kako ovo nedavno istraživanje otkriva, bijela je najpopularnija boja u Australiji (39,1% svih vozila) i EU (26,8%). Australijanci takođe vole srebrne (15,9%) i sive automobile (14%). Evropljani preferiraju sivu (25,9%), a zatim crna vozila (24,5%).

 

Sličan procenat crnih vozila nalazi se u SAD (24,7%). Međutim, vole i bijele (20,9%) i srebrne (17,3%) automobile.

 

"71% automobila koji su provjereni na našoj platformi bili su monohromatski - crni, bijeli, sivi ili srebrni. To samo dokazuje da su ljudi prilično konzervativni kada je u pitanju kupovina vozila", kaže Matas Buzelis, stručnjak za automobile i šef komunikacija u carVertical-u.

 

Koje boje automobila su najbezbjednije za vožnju?


Prema istraživanju kompanije carVertical, boja vozila utiče na vjerovatnoću da bude povrijeđen u nesreći. 60% crvenih automobila pregledanih na platformi bilo je uključeno u nesreće, što ovu boju čini najopasnijom za vožnju.

 

Smeđa (59%) i crna (57%) su takođe boje automobila koje završavaju u nesrećama češće od drugih, zatim žuta (55%), plava (54%), bijela (50%) i siva (50%). Iako razlike između polovnih automobila nisu značajne, istraživanja sugerišu da su vozila određenih boja manje podložna saobraćajnim nezgodama.

 

"Nije iznenađenje da su crveni automobili sve češće uključeni u nesreće. Sportski automobili su obično crvene boje, a ljubitelji brzine više biraju crvene automobile nego konzervativni vozači. To je dovoljno da se pogodi zašto su crveni automobili na vrhu ove liste", objašnjava M. Buzelis.

 

Proizvođači automobila su posljednjih decenija predstavili mnoge svijetle boje. Međutim, ne izgleda da će siva, bijela ili crna uskoro izgubiti popularnost, prenosi b92.

 

(DEPO PORTAL/mr)

 

 

BLIN
KOMENTARI