Druga noć SFF-a

Kiša nije pokvarila atmosferu: Crvenim tepihom prošetali Ari Folman, Danis Tanović, ekipa igranog filma 'Balada'...

Kultura 13.08.22, 19:44h

Kiša nije pokvarila atmosferu: Crvenim tepihom prošetali Ari Folman, Danis Tanović, ekipa igranog filma 'Balada'...
U Takmičarski program - igrani film 28. Sarajevo Film Festivala, prema izboru selektorice Elme Tataragić, uvršteno je osam filmova: četiri filma će u Sarajevu zabilježiti svjetsku, a četiri regionalnu premijeru

 

 

Kiša i prohladno vrijeme nisu pokvarili atmosferu koja vlada u glavnom gradu Bosne i Hercegovine druge noći 28. izdanja Sarajevo Film Festivala.

 

Grad je pun snasmijanih i sređenih lica željnih dobrih filmova, ali i provoda koji im Sarajevo Film Festival pruža iz godine u godinu.

 

I večeras su crvenim tepihom ispred Narodnog pozorišta u Sarajevo prošle brojne poznate ličnosti iz naše zemlje, regije i svijeta poput: izraelskog reditelja Arija Folmana, bh. reditelja Danisa Tanovića, producentice Amre Bakšić Čamo, glumaca Feđe Štukana, Borisa Lera, Ide Keškić, Marija Knezovića, Izudina Bajrovića, Albana Ukaja, Adnana Omerovića, Amara Čustovića, direktora Bh Telecoma Sedina Kahrimana, Zlate Salihagić-Fočo, Muamera Hadžovića, Erola Zupčevića, Nedima Zlatara, scenografkinje Sande Popovac, kostimografkinje Irme Saje...

 

Publika je pozdravila i ekipu igranog filma "Balada" kojim počinje glavni takmičarski program: rediteljicu Aidu Begić, te glumce Jasnu Žalicu, Mariju Pikić, Milana Tocinovskog, Enesa Kozličića i Lanu Stanišić.

 

- "Balada" je osvrt na naše sve narodne balade. Film je to o međuljudskim odnosima. Nadamo se da će biti uspješan kao i svi filmovi Aide Begić - kazala je glumica Marija Pikić.

 

Priča prati Merjem-Meri (30), neambicioznu domaćicu i majku djevojčice Mile (8), koja se poslije deset godina bračnog života vraća u roditeljsku kuću. Ubrzo nakon povratka, Meri shvata da je zarobljena u začaranom krugu provincijskih zakona i pravila, kao i u kompleksnim relacijama između ambiciozne majke i razmaženog mlađeg brata. Njena nada da će dobiti skrbništvo nad kćerkom je svakim danom sve manja, jer nema priliku da nađe stalni posao. Jedino što je čini sretnom, a zbog čega je svi osuđuju, odlazak je na audiciju za film koji se snima u susjedstvu.

 

U Takmičarski program - igrani film 28. Sarajevo Film Festivala, prema izboru selektorice Elme Tataragić, uvršteno je osam filmova: četiri filma će u Sarajevu zabilježiti svjetsku, a četiri regionalnu premijeru.

 

Fotogaleriju možete pogledati OVDJE.

 

(Faktor.ba, DEPO PORTAL/MD)

 

 

BLIN
KOMENTARI