Festival otvoren projekcijom filma TROUGAO TUGE

Počasna Srca Sarajeva uručena rediteljima Sergeiju Loznitsi i Rubenu Östlundu

Kultura 13.08.22, 09:09h

Počasna Srca Sarajeva uručena rediteljima Sergeiju Loznitsi i Rubenu Östlundu
Čast da vodi svečanost otvaranja 28. izdanja Sarajevo Film Festivala pripala je bosanskohercegovačkoj glumici Heleni Vuković

 

 

 

Svečanom ceremonijom u Narodnom pozorištu Sarajevo otvoren je 28. Sarajevo Film Festivala. Festival je otvoren projekcijom filma TROUGAO TUGE Rubena Östlunda, dobitnika Zlatne palme na ovogodišnjem Festivalu u Cannesu. Östlundu je prije projekcije filma u punom Ljetnom kinu Coca-Cola uručeno Počasno Srce Sarajeva.

 

Na ceremoniji otvaranja u Narodnom pozorištu Sarajevo Počasno Srce Sarajeva dodijeljeno je scenaristi, reditelju i producentu Sergeju Loznitsi, u znak priznanja za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti. U okviru programa Posvećeno (Tribute to) na 28. Sarajevo Film Festivalu bit će prikazana retrospektiva njegovih odabranih filmova.

 

sarajevo-film-festival-1

 

Čast da vodi svečanost otvaranja 28. izdanja Sarajevo Film Festivala pripala je bosanskohercegovačkoj glumici Heleni Vuković.

 

Na Festivalu će biti prikazano 235 filmova iz 62 zemlje u 19 programa, od kojih će 54 imati svjetsku premijeru. Za nagrade Srce Sarajeva u Takmičarskim programima 28. Sarajevo Film Festivala ukupno će se takmičiti 51 film. 

 

28. Sarajevo Film Festival će biti održan do 19. augusta.

 

(DEPO PORTAL/mr)

BLIN
KOMENTARI