FOTO/ DIPLOMATSKA ZABAVA U SARAJEVU

Ambasador Pakistana u BiH organizirao 'Pakistan Mango Festival', među glavnim zvanicama Turković i Džaferović

Hronika 29.07.22, 20:19h

Gosti "Pakistan Mango Festivala" su imali priliku da probaju razne delikatese od manga, a tu je bila i velika torta također od manga, koju su izrezali ambasador Jamil Rao, predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i ministrica Bisera Turković

 

 


Ambasador Pakistana u Bosni i Hercegovoni Akhtar Jamil Rao danas je u čast 'kralju voća' mangu, kojeg ima oko 200 vrsta u Pakistanu, organizirao “Pakistan Mango Festival” u Sarajevu.


Poželjevši dobrodošlicu zvanicama Festivala, među kojima su bili predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković, predstavnici diplomatski kora u BiH, kulturnog i javnog života BiH, ambasador Jamil Rao je podsjetio da se ove godine obilježava i 75. godišnjica nezavisnosti Pakistana.


- Put naše nezavisnosti koji je započeo 14. augusta 1947. godine, bio je pun izazova i prilika za Pakistan. Tokom proteklih 75 godina, uspješno smo ostvarili značajne rezultate i postali velika država, i to napornim radom i odricanjem – kazao je on.


Uprkos tome što se nalazi u izazovnom geopolitičkom okruženju, ambasador je kazao da je Pakistan uspio ostvariti napredak i razvoj, te sa sigurnošću se može identificirati kao potencijalna riznica koju svijet može istražiti.


- Nijedna nacija na planeti ne može osigurati svoj teritorijalni integritet i čuvati svoj suverenitet osim ako čvrsti elementi njene nacionalne moći nisu impresivni. Usprkos brojnih problema, Pakistan je danas impresivna regionalna sila. Ima devetu po veličini vojsku na svijetu i jedna je od osam svjetskih nuklearnih sila – naveo je, pored ostalog, ambasador Jamil Rao.


Podsjetio je da oko 220 miliona stanovnika čini Pakistan petom po veličini državom u svijetu, a to upotpunjeno radnom snagom od 72 miliona i pretežno mladom populacijom, čini tu državu prirodnim skladištem ljudskih resursa za region i svijet.


Ekonomija Pakistana, naveo je on, zasniva se na poljoprivredi, a uporedo s industrijskim sektorom u razvoju, danas je pretvorila Pakistan u ekonomiju vrijednu trilion dolara - osmi je proizvođač pšenice u svijetu, deveti po proizvodnji riže, četvrti po proizvodnji pamuka, drugi po proizvodnji bivoljeg mesa, peti šećerne trske, četvrti je izvoznik tekstilnih proizvoda u svijetu.


Ali, ambasador Jamil Rao je kazao i to da je Pakistan blagoslovljen raznim vrstama voća i povrća, a kralj voća je mango, kojeg ima oko 200 vrsta.


- Pakistan je dom najslađeg i najukusnijeg manga na svijetu. Zato danas nastojimo predstaviti kralja voća, pakistanski mango građanima Bosne i Hercegovine. Uz ovaj Mango Festival, dok slavimo 75. godina nezavisnosti željeli bismo i da pakistanski mango bude svakodnevni dodatak bosanskoj korpi voća – kazao je, pored ostalog, ambasador Pakistana u BiH Akhtar Jamil Rao.


Gosti "Pakistan Mango Festivala" su imali priliku da probaju razne delikatese od manga, a tu je bila i velika torta također od manga, koju su izrezali ambasador Jamil Rao, predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i ministrica Bisera Turković.

 

(FENA/ad)

BLIN
KOMENTARI