VIDEO/ Dobiješ kćerku, a ona postane sin...

U ovom selu hara čudan poremećaj: Curicama s 12 godina niču penis i testisi! Uzrok frapirao ljekare

Lifestyle 16.07.22, 15:38h

U ovom selu hara čudan poremećaj: Curicama s 12 godina niču penis i testisi! Uzrok frapirao ljekare
Naučnica je obavila mnoštvo pretraga na djeci s ovim poremećajem, uključujući i bolne biopsije testisa, prije nego što je došla do odgovora što se zapravo događa

 

 

 

Zbog genskog poremećaja, jedna od 90 beba u selu Salinasu u Dominikanskoj Republici rodi se kao djevojčica, da bi se tek u pubertetu "pretvorile" u dječake i dobile muške spolne organe.

 

Poremećaj nastaje kao posljedica nedostatka dihidrotestosterona u maternici tokom trudnoće. Ovo stanje je toliko često da imaju i žargonski naziv za djecu s tim poremećajem - "guevedoces" ili u prijevodu "penis s 12".

 

Johnny, danas 31-godišnjak, rođen je kao djevojčica i roditelji su mu najprije dali ime Felicity. Ipak, on kaže kako se uvijek više osjećao kao dječak.

 

"Za odlazak u školu su me odijevali u suknje i haljine. Međutim, to mi se nije sviđalo, kao ni igračke za djevojčice, kojima se nisam htio igrati. Radije sam naganjao loptu s dječacima", rekao je Johnny za BBC.

 

Mnoštvo pretraga na djeci

 

Ovaj genski poremećaj u medicini je otkriven '70-ih godina prošlog stoljeća, kada je Dominikansku Republiku posjetila naučnica s Medicinskog fakulteta Cornell u New Yorku, dr. Julianne Imperato.

 

Ona je obavila mnoštvo pretraga na djeci s ovim poremećajem, uključujući i bolne biopsije testisa, prije nego što je došla do odgovora što se zapravo događa.

 

"Nakon začeća, plod ima ili par X hromosoma (ako je u pitanju žensko dijete) ili XY hromosoma (ako je muško). Međutim, prvih nekoliko sedmica u maternici nismo ni jedno ni drugo, iako bebama oba spola u tom razdoblju počinju rasti bradavice", započela je dr. Imperato.

 

"Otprilike osam tjedana nakon začeća, na plod počinju djelovati spolni hormoni. Ako je beba genski muškarac, u tijelu se počinje proizvoditi hormon dihidrotestosteron, koji je odgovoran za formiranje muških spolnih organa. Kod djevojčica se ovaj hormon ne proizvodi", dodala je.

 

Tek u pubertetu niču penis i testisi

 

Istražujući ovaj slučaj, dr. Imperato je otkrila kako je razlog zbog kojeg se dječaci u selu Salinas rađaju kao djevojčice upravo nedostatak enzima koji testosteron pretvara u dihidrotestosteron.

 

"Ovaj nedostatak je genski poremećaj koji je prilično čest u Dominikanskoj Republici. Zato se dječaci rađaju bez penisa, odnosno kao djevojčice. Tek u pubertetu, dolaskom novog vala testosterona, njihovo tijelo reagira i počinju im rasti penis i testisi, a tijelo poprima muške odlike", objasnila je liječnica.

 

Ona je kroz svoja istraživanja otkrila kako ove promjene ne dovode ni do kakvih ozbiljnijih zdravstvenih komplikacija te kako većina djece spremno prihvaća svoj muški identitet, dok jako mali broj njih odluči ići na operaciju uklanjanja penisa i ostati žena.

 

 

(Net.hr, DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI