Akademik Duraković obratio se lideru SDA

Gospodine Izetbegoviću, sve ste pogazili, vlastite argumente zgnječili... Pokazali ste koliko ste politički nepouzdani!

Front 06.07.22, 18:28h

Gospodine Izetbegoviću, sve ste pogazili, vlastite argumente zgnječili... Pokazali ste koliko ste politički nepouzdani!
Ništa ne znači što ste, navodno, pristali na format„jedan na jedan“. To je samo obična politička finta. Ne činite to, gospodine Izetbegoviću! Ne dopustite da Vas odvuku u tu maticu koja će odnijeti Bosnu! Nismo naivni: znamo šta se zbiva!

 

 

 

Povodom današnjeg sastanka Bakira Izetbegovića u Briselu, prema njegovoj tvrdnji, jedan na jedan sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Vrahelyijem, obratio mu se bh. akademik Esad Duraković.


Kako su u isto vrijeme u Briselu i Dragan Čović i Milorad Dodik, Duraković naglašava kako je i laiku jasno da je Varhelyijev plan da za isti sto dovede, zajedno ili odvojeno - sasvim je svejedno, trojicu nacionalnih lidera.


U svom obraćanju akademik Duraković navodi:  


Gospodine Izetbegoviću,


Nedavno ste odbili da idete na trojni sastanak sa Varhelyijem u Briselu, zajedno s Čovićem i Dodikom. Vaše obrazloženje toga odbijanja bilo je državnički snažno i uvjerljivo, toliko da je obradovalo mnoštvo patriota.


Bijaše to izuzetno pozitivan, ohrabrujući događaj na našoj političkoj sceni, čin odbrane državnosti BiH i njenog multinacionalnog karaktera. Obrazlagali ste tu odluku, između ostalog, i tvrdnjom o istini da BiH nije prosti zbir tri naroda (Vi čak ne predstavljate ni sve Bošnjake), da je nužno da ti evropski pozivari imaju u vidu institucije države i da njih ne zaobilaze i td. Bio je to iznenađujući državnički bljesak.


Onda ste, samo nekoliko dana kasnije, sve to pogazili. Pristali ste da idete u Brisel na poziv istog toga kompromitiranog pozivara pa ste tako legitimirali evropska uvjerenja i nastojanja da nas dijele na tri plemena, da nipodaštavaju sve relevantne državne institucije, opoziciju te da se dogovori postižu s poglavicama i td.


Samo nekoliko dana nakon iznenadnog pozitivnog državničkog iskoračenja, sve ste pogazili, sve vlastite argumente ste zgnječili. Time ste pokazali, nažalost, koliko ste politički nepouzdani.


Stoga ništa ne znači što ste, navodno, pristali na „format“ „jedan na jedan“. To je samo obična politička finta. Ne činite to, gospodine Izetbegoviću! Ne dopustite da Vas odvuku u tu maticu koja će odnijeti Bosnu! Nismo naivni: znamo šta se zbiva!

 

(DEPO PORTAL/ad)