Kako se ophodnimo prema kosmičkom susjedstvu

NASA-in rover snimio 'ljudski otpad' na Marsu: Perseveranceovo otkriće izazvalo značajne rasprave

Hronika 24.06.22, 01:05h

NASA-in rover snimio 'ljudski otpad' na Marsu: Perseveranceovo otkriće izazvalo značajne rasprave
No šta je tačno otpad koji je snimio rover i koji je izazvao toliko rasprave?

 

 

 

NASA-in rover nedavno je na površini Crvenog planeta snimio “ljudski otpad” koji je kod dijela javnosti potaknuo raspravu o našem ophođenju prema kosmičkom susjedstvu.

 

Unatoč decenijama proučavanja nepoznatog izvan našeg planeta, mi kao vrsta – tj. čovječanstvo – još uvijek znamo veoma malo o našem svemiru. Međutim, ono što znamo sa sigurnošću su rizici koje naš ljudski otpad predstavlja te se stoga trudimo minimalizirati stvaranje “ljudskog” svemirskog otpada. Upravo je to razlog zašto je nedavno Perseveranceovo otkriće ljudskog smeća na Marsu izazvalo značajne rasprave.

 

Prvi pogled na nedavno objavljenu sliku Marsovog rovera može biti “razočaravajuć” ako smo očekivali veliku hrpu ljudskog smeća koja se našla na drugom planetu. No, otkriće termalne deke iz Perseveranceovog slijetanja pokrenulo je neka pitanja.

 

Kao prvo, kod dijela javnosti i znanosti uvijek će biti zabrinutosti oko klimatskih promjena i utjecaja na naš i druge planete. Očito je da postoji mnogo razloga za stalne promjene naše globalne klime, a čovječanstvo – a time i naš otpad! – bez sumnje igra ulogu u svemu tome.

 

Naša uloga u globalnim promjena izaziva i zabrinutost oko toga kako bi naše istraživanje svemira moglo dovesti do toga da on postane zatrpan ljudskim smećem, piše Kozmos.

 

Čini se kako za dio naučnika ovo nisu tek ‘nebitne brige’. Štaviše, danas već davne 1966. godine mnoge su zemlje potpisale Outer Space Treaty (Sporazum o svemiru). Ovim je sporazumom dogovoreno da će se istraživanje svemira provoditi za dobrobit svih. Ako takav načelan dogovor već sam po sebi nije bio dovoljno jasan, u Sporazum je uključena i klauzula da ćemo izbjeći “štetnu kontaminaciju svemira i nebeskih tijela”.

 

Takav dogovor, dakako, znači i sprječavanje gomilanja otpada na površini Crvenog planeta. Međutim mnogi tvrde da ovaj sporazum ne govori dovoljno te nedavno otkriće Perseverancea koriste kao jedan od važnih argumenata za svoju tezu. Svaka letjelica koju stavimo na Mars ili bilo koji drugi planet ostavit će za sobom neku vrstu smeća. To se, dakako, svima je jasno ne može izbjeći! No dio naučnika inzistira na tome da se poduzmu dodatni koraci kako bismo ograničili količinu smeća koje ostavljamo da se gomila.

 

Ovo nije prvi put da je otvoreno pitanje ljudskog otpada na Marsu – dio javnosti slično je reagirao i prije dva mjeseca kada je Ingenuity snimio krhotine letjelice koja je spustila rover Perseverance na površinu Marsa.

 

No šta je tačno otpad koji je snimio rover i koji je izazvao toliko rasprave? Riječ je o srebrnom komadu materijala koji je uočen zabijen u stijenu na površini Marsa.

 

Iako tačna priroda smeća nije poznata, NASA vjeruje da je riječ o termalnoj deki iz faze spuštanja rovera u februaru 2021. godine.

 

mars-smece

 

Toplinske deke se koriste za kontrolu temperature svemirskih letjelica. Međutim, ono što najviše iznenađuje u vezi s ovim komadom smeća je da je udaljeno više od 2 km od mjesta roverova spuštanja na površinu. Iako se tvrdnja dakako ne može potvrditi, kao najizglednije objašnjenje misterije nameće se vjetar koji je deku prenio s jednog na drugo mjesto, dok se nije zaglavila na komadu stijene.

 

U svakom slučaju, pronalazak ljudskog smeća na Marsu za dio je naučnika i javnosti razlog za zabrinutost – čak i ako je nakupljanje još daleko od alarmantnog (što se, nažalost, ne bi moglo reći i za smeće koje se skuplja u orbiti našeg planeta!).

 

Kako se NASA i druge svjetske svemirske agencije pripremaju za misije s ljudskom posadom na druge planete, ali i povratak na Mjesec, bit će važno pronaći održive materijale koji se vremenom razgrađuju bez stvaranja dodatnog svemirskog otpada.

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI