Poslanik Naše stranke u PSBiH poručio nacionalistima

Arnaut: Poderite nacističke nazive ulica! Čović je lagao, a Izetbegoviću je Đozo važniji od civilizacijskih vrijednosti

Front 15.06.22, 10:15h

Arnaut: Poderite nacističke nazive ulica! Čović je lagao, a Izetbegoviću je Đozo važniji od civilizacijskih vrijednosti
'Uzimajući u obzir da je svih 5 poslanika HDZ glasalo protiv moje Inicijative, te da mi nijedna općina u kojoj je HDZ na vlasti nije ukazala da namjerava promijeniti ove nazive, ja nemam sumnje da g. Čović nije govorio istinu po ovom pitanju. Kao što nemam sumnje da oštra kritika revizionističkih stavova Bakira Izetbegovića po istom pitanju vezano za bošnjačke nacističke simpatizere u nedavno objavljenom Izvještaju američkog State Departmenta o vjerskim slobodama neće uticati na SDA načelnike i vijećnike u općinama u kojim je ta stranka na vlasti', poručio je Arnaut

 

 

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Damir Arnaut pozvao je načelnike i vijećnike u 26 bosanskohercegovačkih gradova i općina da konačno postupe po njegovoj Inicijativi, usvojenoj u državnom parlamentu u januaru prošle godine, te da konačno ulice, trgove i druge javne površine nazvane po nacističkim saradnicima i apologetama zamijene imenima Pravednika među narodima iz Bosne i Hercegovine koji su kao takvi prepoznati od strane Yad Vashem centra u Jerusalemu.

 

Povod za Arnautovo pismo je prošlosedmično obraćanje Dragana Čovića, predsjednika HDZ-a, upravo u Yad Vashemu u kom je obećao uklanjanje takvih naziva, ali za koje Arnaut tvrdi da predstavlja lažno obećanje, uzimajući u obzir da je upravo Čovićev HDZ rezolutno glasao protiv ove inicijativce, te da najveći otpor istoj dolazi iz općina u kojim je na vlasti HDZ. Arnautovo pismo, u kojem proziva i Bakira Izetbegovića, kao i vlasti u svim općinama u kojim su ulice nazvane po četničkim zločincima, sa detaljnim prilozima, prenosimo u cjelosti.


- Na 15. sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH od 11.1.2021. usvojena je moja Inicijativa kojom se lokalnim zajednicama sugeriše da ulice i druge javne površine nazvane po osobama ili organizacijama koje su pripadale ili sarađivale s okupacijskim nacističkim snagama u Drugom svjetskom ratu, odnosno javno ih podržavale ili opravdavale, zamijene imenima osoba iz Bosne i Hercegovine koje su priznate kao pravednici među narodima od strane Yad Vashem centra u Jerusalemu. Usvojenu Inicijativu, u kojoj su navedeni primjeri takvih naziva, kao i imena Pravednika, sam vam u više navrata dostavio, te je opet prilažem.

 

Kako je iz druge priložene tabele vidljivo, ulice u vašem gradu/općini nose nazive po nacističkim saradnicima i njihovim apologetama, te mi je žao što ni nakon godinu i pol dana niste otpočeli proces zamjene tih naziva.

 

U međuvremenu, predsjednik HDZ Dragan Čović je u obraćanju u Yad Vashemu prošle sedmice, kao i u intervjuu za Jerusalem Post, istakao da je „naša dužnost u Mostaru i drugim mjestima gdje žive bh. Hrvati da ukinemo nazive javnih ulica i trgova koji nose opterećavajuća imena za odnose između hrvatskog i jeverejskog naroda.“ Uzimajući u obzir da je svih 5 poslanika HDZ glasalo protiv moje Inicijative, te da mi nijedna općina u kojoj je HDZ na vlasti nije ukazala da namjerava promijeniti ove nazive, ja nemam sumnje da g. Čović nije govorio istinu po ovom pitanju.

 

Kao što nemam sumnje da oštra kritika revizionističkih stavova Bakira Izetbegovića po istom pitanju vezano za bošnjačke nacističke simpatizere u nedavno objavljenom Izvještaju američkog State Departmenta o vjerskim slobodama neće uticati na SDA načelnike i vijećnike u općinama u kojim je ta stranka na vlasti. Jednako kao što ni činjenica da je pop Savo Božić, četnički zapovjednik, potpisao „Sporazum sa NDH o saradnji u borbi protiv NOP-a u Istočnoj Bosni“ ne utiče na promjenu imena ulice nazvane po njemu.

 

Uvjerite me u suprotno. Promijenite ove sramne nazive. Zamijenite ih imenima Pravednika. Zamijenite naziv sarajevske ulice nazvane po ustaškom pukovniku Sulejmanu Pačarizu imenom časne porodice Hardaga Mustafi, Zejnebi, Izetu i Bahriji – koji su skrivali porodicu Kabilo i spasili ih od sigurne smrti. Maknite ulicu ustaškog zapovijednika tzv. Crne legije Jure Francetića i nazovite je imenima Franje i Lidije Griner koji su tokom cijelog rata u Mostaru skrivali Alisu Werdisheim, čiji su roditelji, brat blizanac i baka ubijeni u Holokaustu. Uklonite četničkog vojvodu Dražu Mihailovića sa trga u Bijeljini i nazovite ga po Risti Ristiću, koji je spasio brojne Jevreje Bijeljine od ustaša i nacista.

 

Ili dokažite da sam u pravu – da je Čović lagao, da je Bakiru važniji Đozo od civilizacijskih vrijednosti sadržanih u Izvještaju State Departmenta, da je ljubav četnika i ustaša vječna - poručio je Arnaut.

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 

 

 

BLIN
KOMENTARI