da li ste znali?

Gdje zapravo odlaze masne naslage kada mršavimo i šta se u tijelu dešava kada počnete vježbati?

Lifestyle 10.06.22, 19:09h

Gdje zapravo odlaze masne naslage kada mršavimo i šta se u tijelu dešava kada počnete vježbati?
Molekule masti su samo organski spojevi, sastoje se od atoma ugljika

 

 

 

 

Ponekad se zapitamo i gdje tačno te masne naslage nestaju kada ih “izgubimo.” 

 

Masne ćelije su mjesto gdje se pohranjuje sva masnoća u vašem tijelu. Biolozima i naučnicima poznati kao adipociti, to su ćelije koje pohranjuju višak lipida. Lipidi su molekule koje uključuju mast i srodne tvari.

 

Funkcija masnih ćelija je zadržavati masti što je, evolucijski gledano, bilo iznimno bitno našim precima jer im visokokalorična hrana nije bila brzo i jednostavno dostupna. Ipak, danas kada nam je hrana vrlo lako dostupna masne ćelije postaju veliki problem za sve one koji žele smršaviti.


 
Kako gubimo masne naslage?


Kada započnete s novim režimom vježbanja ili krenete vježbati općenito, masne ćete naslage gubiti na dva načina; počet ćete koristiti svoje pohranjenje masne ćelije i nećete pohranjivati toliko masnih ćelija kao prije. Kada vježbate, vaš mozak daje upute masnim ćelijama da otpuste molekule masnih kiselina u krvotok (kako bi vam osigurao energiju koja vam je potrebna za vježbanje). Vaši mišići, pluća i srce preuzimaju ove masne kiseline, razgrađuju ih i koriste energiju pohranjenu u njima za obavljanje fizičkih aktivnosti. U ovom trenutku, masne ćelije postaju “prazne” i odumiru same, piše klik.hr.

 

Molekule masti su samo organski spojevi, sastoje se od atoma ugljika. U prisutnosti kisika, oni postaju oksidirani i nastaju ugljični dioksid (CO2) i voda (H2O). Ove dvije stvari se eliminiraju iz tijela disanjem i izlučivanjem (mokrenjem i defekacijom). Također gubite dio te “otpadne” vode znojenjem, ali većina viška masnoće se sagorijeva kada izdišete ugljični dioksid.

 

(Klik.hr, DEPO PORTAL/mr)

BLIN
KOMENTARI