Vanredno stanje zbog pandemije istječe krajem maja

Mađarska od ponoći uvodi vanredno stanje zbog rata u Ukrajini

Front 24.05.22, 20:58h

Mađarska od ponoći uvodi vanredno stanje zbog rata u Ukrajini
Vlada mađarskog premijera Viktora Orbana progurala je danas ustavni amandman koji dopušta vladavinu dekretom u slučaju oružanog sukoba ili humanitarne katastrofe u susjednoj zemlji

 

 

 

Mađarska vlada proglasila je vanredno stanje zbog rata u Ukrajini. Ta odluka stupa na snagu sutra.

 

Premijer Viktor Orban objavio je to na Facebooku, rekavši da njegova vlada mora biti u stanju brzo odgovoriti na izazove.

 

Podsjetimo, vlada mađarskog premijera Viktora Orbana progurala je danas ustavni amandman koji dopušta vladavinu dekretom u slučaju oružanog sukoba ili humanitarne katastrofe u susjednoj zemlji, navodi agencija dpa.

 

Mjera, koju je podržalo 136 članova vladajuće desne nacionalističke stranke Fidesz, omogućila je uvođenje vanrednog stanja na temelju rata u Ukrajini.

 

Još traje vanredno stanje zbog pandemije 

 

Vanredno stanje zbog pandemije istječe krajem maja. Vanredno stanje zbog zdravstvenih razloga uvedeno je u proljeće 2020., a više ga je puta obnovio parlament. To stanje omogućava suspenziju zakona i uvođenje restriktivnih mjera uredbama.

 

Parlament u roku od 15 dana mora odobriti uredbe, što je uobičajeno bila formalnost zbog velike većine koju u parlamentu ima Fidesz. Po mišljenju promatrača, hitna zdravstvena situacija korištena je u svrhe koje se jedva odnose na zdravstvene probleme, uključujući nametanje mjera koje financijski ugrožavaju mjesta u kojima je na vlasti opozicija i podržavanje provladinih gospodarstvenika.

 

(Index.hr, DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI