FOTO/ VEČERAS U NARODNOM POZORIŠTU

Dodijeljena najveća javna priznanja Kantona Sarajevo: Ko je sve među ovogodišnjim laureatima...

Hronika 06.05.22, 21:08h

Predsjedavajući skupštine KS Elvedin Okerić kazao je da obilježavanje Dana Kantona Sarajevo, koji se održavaju u periodu 2. do 9. maja, ostaju duboko urezani u sjećanju jer su od presudnog značaja za Sarajevo, a i Bosnu i Hercegovinu i predstavljaju simbol otpora i borbe protiv fašizma

 

 

 

 


U Narodnom pozorištu u Sarajevu večeras je, povodom Dana Kantona Sarajevo, održana svečana sjednica Skupštine KS na kojoj su dodijeljena najveća javna priznanja Kantona ovogodišnjim laureatima.


Predsjedavajući skupštine KS Elvedin Okerić kazao je da obilježavanje Dana Kantona Sarajevo, koji se održavaju u periodu 2. do 9. maja, ostaju duboko urezani u sjećanju jer su od presudnog značaja za Sarajevo, a i Bosnu i Hercegovinu i predstavljaju simbol otpora i borbe protiv fašizma.


- Podsjećanja radi, 2. maj je obilježio pokušaj zauzimanja Predsjedništva BiH i dijeljenja Sarajeva na dva dijela, ali je obilježio i početak četverogodišnje opsade, najduže u historiji modernog ratovanja, kada su građani Sarajeva rekli ne i svojim otporom pokazali da na ovim prostorima nema mjesta ljudskoj mržnji, poniženju i razdvajanju. Tim činom poslali su jasnu i jaku poruku da su odlučni prkositi u borbi nad mračnim silama, te postali simbol otpora fašizmu – kazao je Okerić.


Naglasio je je da je Sarajevo pokazalo i Evropi da je oduvijek dio nje, da tamo i pripada, jer je i 9. maj njegov praznik pobjede.


- Ovo je i praznik Kijeva i Ukrajine koji se danas bore protiv novog vala nasilja, agresije i zločina. Koristimo i ovu priliku da iskažemo solidarnost i podršku narodu Ukrajine sa porukom da, bez obzira na ogromnu oružanu premoć, niko ne može pobijediti narod. Sarajevo i Bosna i Hercegovina su najbolji primjer za to. No, bez obzira na prošlost, naša budućnost se mora graditi na ravnopravnosti svih naroda i građana. Moramo istrajavati na idejama na kojima Bosna i Hercegovina može i mora opstati, a to su ideja suživota, međusobnog uvažavanja i tolerancije. A da bi bilo tako, pravda mora biti zadovoljena i počinioci tih strašnih zločina, pa i ovog koji danas obilježavamo, moraju biti adekvatno kažnjeni – naglasio je.


Ovogodišnji dobitnici priznanja, potcrtao je Okrić, su kao pojedinci ili organizacije dokazani borci za Bosnu i Hercegovinu, jačanje njenih institucija i promociju BiH u svijetu.


Priznanje počasni građanin KS - Povelja KS dodijeljeno je prof. Nevenki Tromp uz obrazloženje da se priznanje dodjeljuje zbog izuzetnog doprinosa istraživanju i dokumentiranju ratnih zločina počinjenih u BiH, sakupljanja i očuvanja dokaza, te zalaganja za širenje i uvažavanje istine o dešavanjima na prostoru BiH.


Plaketa Kantona Sarajevo dodijeljena je Erduanu Kafedžiću, šefu Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS. zbog izuzetnog doprinosa u prevenciji i borbi protiv korupcije, iskazanog patriotizma jačanjem institucija, te nesebičnog zalaganja za transparentnost procesa i promociju antikorupcijskih propisa u KS.


Plaketa KS dodijeljena je i reprezentativcu BiH u bilijaru i najmlađem evropskom prvaku u historiji bilijara Sanjinu Pehlivanoviću za izuzetne sportske rezultate, te doprinos razvoja sporta i afirmaciji KS i države BiH.


Kardinal Vinko Puljić koji je i zvanično prenzionisan krajem januara 2022. godine nakon skoro 31 godine provedene na čelu Vrhbosanske nadbiskupije dobitnik je Plakete KS za izuzetan doprinos očuvanju mira, porukama tolerancije i višedecenijskog zalaganja za dijalog, te uspjehe, u međureligijskom, kulturnom i humanitarnom djelovanju na području KS i BiH.


Dobitnica Plakete KS je i nana Fata Orlović, a priznanje se dodjeljuje za hrabrost, istrajnost i višedecenijsku borbu za pravdu i prava običnog čovjeka, te očuvanje temeljnih sloboda.


- Nana Fata je godinama vodila pravosudnu bitku za uklanjanje bespravno izgrađene pravoslavne crkve u njenoj avliji u Konjević Polju. Nakon presude Suda u Strazburu i godina odugovlačenja procesa uklanjanja, crkva je konačno srušena 5. juna 2021. godine. Iako narušenog zdravlja nana Fata je dočekala pravdu nakon skoro tri decenije – rečeno je.


Plaketa KS dodjeljena je i kolektivu Homework HUB, zatim Bori Kontiću za značajna ostvarenja u oblasti radijske i televizijske produkcije dokumentarnog programa i istraživačkog novinarstva na području KS i BiH, te Udruženju Porodice tri plus.


Plakete KS posthumno je dodijeljena  profesoru Šadiju Mahtaru za doprinos u oblasti elektroinženjerstva, unapređenje sistema obrazovanja novih generacija iz oblasti IT tehnologija.


Plaketa KS posthumno je dodijeljena  i akademiku Slobodanu Logi za izuzetan doprinos bosanskohercegovačkojm društvu iz oblasti medicinskih nauka i obrazovanja, te za cjelokupni naučno-istraživački rad.


Posthumno je Plaketa KS dodjeljena i Hasanu Muratoviću, za izuzetan doprinos u razvoju i vođenju reformskih procesa u oblasti akademske integracije Univerziteta u Sarajevu.


Također, Plaketa KS posthumno je dodijeljena Tariku Heliću, za izuzetan doprinos bh. radijskom i televizijskom novinarstvu, te promicanju toleracije, ljubavi prema BiH i svim njenim građanima.


(FENA/ad)

BLIN
KOMENTARI