Razdor među članicama

Napetosti u EU zbog sankcija Putinu: 'Nije Orban taj koji im se protivi - evo koja država ih blokira'

Front 04.04.22, 14:03h

Napetosti u EU zbog sankcija Putinu: 'Nije Orban taj koji im se protivi - evo koja država ih blokira'
Komentar poljskog premijera dolazi poslije jučerašnje pobjede premijera Viktora Orbana na nacionalnim izborima nakon što se suočio s kritikama zbog nedovoljno oštrog stava o ruskoj agresiji u Ukrajini

 

 

 

Čini se da je među članicama Evropske unije došlo do novog razdora u vezi sa sankcijama Rusiji.

 

“Njemačka je glavna prepreka za uvođenje strožih sankcija Rusiji”, rekao je poljski premijer Mateusz Morawiecki, dodajući da ih Mađarska ne blokira.

 

Njegov komentar dolazi poslije jučerašnje pobjede premijera Viktora Orbana na nacionalnim izborima nakon što se suočio s kritikama zbog nedovoljno oštrog stava o ruskoj agresiji u Ukrajini.

 

“Moramo vidjeti da je, bez obzira na to kako pristupamo Mađarskoj, ovo četvrta takva pobjeda i moramo poštovati demokratske izbore… Njemačka je ta koja je glavna prepreka sankcijama. Mađarska je za sankcije”, rekao je Morawiecki.

 

Podsjetimo, predsjednik Vijeća EU Charles Michel jučer je komentirao situaciju u gradu Buči, nazvavši je masakrom. Michel kaže kako će EU uvesti sankcije kao odgovor i pomoći u nastojanjima da se prikupe dokazi za korištenje na međunarodnim sudovima.

 

(N1, DEPO PORTAL/md)

 

 

 

BLIN
KOMENTARI