Hrvatski premijer otkrio nove detalje istrage

Plenković: 'Dron je bio naoružan, došlo je do eksplozije. Pronađeni su upaljač i geleri. Nestajao je s radara...'

Hronika 18.03.22, 13:30h

Plenković: 'Dron je bio naoružan, došlo je do eksplozije. Pronađeni su upaljač i geleri. Nestajao je s radara...'
Letjelica je prvi put uočena nad Rumunijom, tokom leta u više se navrata na radarima gubio njen trag, uočili su je i mađarski i hrvatski sistemi motrenja, a od trenutka kad je uočena do Zagreba kretala se pravocrtno

 

 

 

Hrvatski premijer Andrej Plenković izvijestio je u petak oporbene čelnike na sastanku u Banskim dvorima da je dron koji je prošlog četvrtka pao u Zagrebu bio naoružan i da je pritom došlo do eksplozije, najvjerovatnije avio-bombe, no još nije poznato odakle je dron lansiran.

 

"Važno je da to znamo, da nema više nikakvih dilema, konfuzija - pronađen je upaljač, geleri, nedvojbeno je utvrđeno da je ta bespilotna letjelica, koja je namijenjena za izviđanje, ovdje bila prilagođena da na sebi nosi i oružje", rekao je Plenković.

 

Te su informacije provjerene i pouzdane, a detalji će biti objavljeni kad istraga bude završena, dodao je, prenosi Hina.

 

Letjelica je prvi put uočena nad Rumunijom, tokom leta u više se navrata na radarima gubio njen trag, uočili su je i mađarski i hrvatski sistemi motrenja, a od trenutka kad je uočena do Zagreba kretala se pravocrtno.

 

"Oni koji se ovim bave nisu u tom trenutku, s obzirom da je bila slaba refleksija, slabo prepoznavanje, doživjeli tu letjelicu kao nešto što je zaista u zraku i od čega prijeti opasnost. To je vrlo teško otkriti", kaže Plenković.

 

Temeljem forenzike koja će se obaviti i na "crnoj kutiji" letjelice utvrdit će se korisni podaci, a nastojat će se od svih zemalja, pa i kroz EU i NATO, dobiti sve što bi moglo koristiti da se upotpuni slika što se i zašto dogodilo, dodao je.

 

Još se ne zna otkud je i ko je lansirao dron

 

Hrvatski premijer istaknuo je da se u ovome trenutku još ne zna otkud je i ko je lansirao dron. Poznato je samo da je prvi put uočen u Rumuniji, no to ne znači da je na tom mjestu lansiran.

 

"Možda je riječ o pogrešci, možda o sabotaži, možda o namjeri. Odgovor u ovom trenutku nemamo, dok ga ne saznamo neku vrstu kategoričkog zaključka s moje strane bilo bi preuranjeno očekivati, niti bih ja to učinio", poručio je Plenković.

 

Naglasio je važnost aktivnosti država saveznica u pogledu kontrole hrvatskog zračnog prostora, odnosno preleta francuskih, američkih i zrakoplova Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, istaknuvši kako su oni "važna poruka sigurnosti saveznika koji stoje uz nas".

 

"Podsjećam da je u tijeku NATO operacija 'Plemeniti štit', zrakoplovi kontinuirano polijeću s nosača aviona i kontroliraju nebo Bugarske, Rumunije, BiH, preletjeli su i nad Hrvatskom. Ista stvar se događa s Mađarskom, Slovačkom, Poljskom - dakle, postoji šira operacija koja pokazuje koliko je situacija ozbiljna", rekao je.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI