Povećan rizik od eskalacije

Šta je zabrana letova i zašto je NATO protiv?

Hronika 08.03.22, 12:28h

Šta je zabrana letova i zašto je NATO protiv?
Govori se o određenim zračnim prostorima iznad Ukrajine, pa i možda o cijeloj Ukrajini, gdje se zabranjuje korištenje vojnih aviona.

 

 

 

Nedavna Reutersova anketa u Sjedinjenim Američkim Državama pokazala je kako je 74 posto ispitanika za to da NATO nametne zonu zabrane letova iznad Ukrajine, a to se tumači dodatnom podrškom američke javnosti sa Ukrajincima zbog ruske invazije.

 

Ukrajinska Vlada također učestalo poziva Alijansu, predvođenu SAD-om, da zabrani sve letove iznad ove evropske države, navodeći kako je to neophodno kako bi se zaštitili ukrajinski civili od ruskog granatiranja.

 

No, rat i dalje traje, više od 1,7 miliona ljudi je do sada izbjeglo, a Bidenova administracija odbacuje takav potez i upozorava kako bi to moglo dovesti do direktnog sukoba sa Rusijom, nuklearnom silom.

 

U nastavku Al Jazeera objašnjava šta je zona zabrane letova i šta bi ona značila:

 

Šta je zona zabrane letova?

 

Peter Harris, profesor političkih nauka sa univerziteta Colorado State, objašnjava kako je riječ o „određenom geografskom prostoru gdje su određeni oblici letova“ zabranjeni.

 

„U ovom slučaju, govori se o određenim zračnim prostorima iznad Ukrajine, pa i možda o cijeloj Ukrajini, gdje se zabranjuje korištenje vojnih aviona, tačnije ruskih vojnih aviona“, navodi on za Al Jazeeru.

 

Dodaje kako bi takva zona tražila uništavanje ruske zračne odbrane koja bi mogla djelovati protiv NATO-vih mlažnjaka u Ukrajini, te prijetnju obaranjem ruskih aviona iznad države.

 

„To bi bila jako dramatična eskalacija od strane NATO-a“, ističe Harris.

 

Ko želi ovu zonu?

 

Vlada Ukrajine je najglasniji zagovarač zone zabrane letova iznad države.

 

Predsjednik Volodimir Zelenski je više puta apelirao na NATO da zabrani letove ruskih aviona iznad Ukrajine, tvrdeći kako će taj potez spasiti živote civila. Alijansa ima sporazum za kolektivnu odbranu svih svojih članica, ali Ukrajina nije u NATO-u.

 

„Ponavljamo svaki dan: Zatvorite nebo iznad Ukrajine. Zatvorite ga za sve ruske rakete, za ruske borbene avione, za sve njihove teroriste“, kazao je Zelenski u nedjelju.

 

Zašto se spominje nuklearno oružje?

 

Nekoliko zvaničnika i stručnjaka ističe kako je Rusija nuklearna sila kada govore protiv NATO-va nametanja zone zabrane letova iznad Ukrajine.

 

Harris govori kako i dosadašnja NATO-va vojna pomoć Ukrajini povećava rizik od eskalacije, a direktno miješanje u borbe protiv Rusije bi približilo Washington i saveznike jako blizu direktne borbe sa Moskvom.

 

„Ukoliko bi došlo do većeg sukoba između Rusije i članice NATO-a, na kraju bi korištenje nuklearnog oružja bilo opcija. Bilo da se to nekom sviđa ili ne, to je uvijek mogućnost. A lideri ne mogu obećati da neće doći do eskalacije i korištenja nuklearnog oružja jer događaji imaju svoj tok i pobjegnu iz kontrole“, objašnjava on.

 

 

(balkans.aljazeera.net, DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI