Separatistički Donjeck i Lugansk

Je li iko priznao pobunjeničke regije osim Rusije?

Front 23.02.22, 09:40h

Je li iko priznao pobunjeničke regije osim Rusije?
Jučer ujutro proširila se vijest da je nekoliko država priznalo Donjeck i Lugansk. No to nije baš tako

 

 

Moskva i "republike" Donjeck i Lugansk, koje međunarodna zajednica ne priznaje, dogovorili su se o "uspostavi diplomatskih odnosa", objavilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova.

 

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov uputio je čestitku svojim "kolegama" u dvjema separatističkim pokrajinama, dodaje ministarstvo u saopćenju.

 

"Ruska strana želi razvijati sveobuhvatnu suradnju" s tim teritorijima radi "učvršćenja mira, regionalne stabilnosti i sigurnosti", navodi isti izvor.

 

Lavrov je također pozvao druge zemlje da priznaju separatističke regije.

 

Niko ih ne priznaje

 

No je li to iko učinio? Jučer ujutro proširila se vijest da je nekoliko država priznalo Donjeck i Lugansk. No to nije baš tako.

 

Ranije u utorak Nikaragva i Sirija objavile su da podržavaju odluku Moskve da prizna ove dvije regije. No nije jasno hoće li je i same slijediti.

 

Niti jedna druga zemlja ne priznaje samoproglašene narodne republike - iako je još jedna odcijepljena regija koju podržava Rusija, Južna Osetija, dala podršku tamošnjim režimima 2015. godine.


Južna Osetija je odcijepljeni dio Gruzije koji je stekao neovisnost nakon vojne intervencije Rusije 2008. godine. Priznala ju je šačica saveznika Moskve.

 

Iako niko još ne priznaje ove dvije regije kao samostalne države, ima država koje podržavaju Putina pa će biti zanimljivo vidjeti kako će se one postaviti.

 

Kubanska komunistička vlada optužila je Zapad da cilja Moskvu "propagandnim ratom".

 

Ranije ovog mjeseca Sjeverna Koreja pozvala je SAD da prestane, kako je nazvala, s "neprijateljskom politikom" izolacije i slabljenja Rusije.

 

Iranski mediji također su u velikoj mjeri suosjećali s akcijama Moskve u Ukrajini.

 

Venezuelski predsjednik Nicolas Maduro u utorak je poručio da njegova zemlja podržava ruskog predsjednika Vladimira Putina u krizi u Ukrajini.

 

"Venezuela je s Putinom, ona je s Rusijom. Ona je uz hrabre i pravedne stvari u svijetu", rekao je predsjednik Maduro na televiziji tokom sjednice vlade, nakon što je ruski parlament u utorak dao zeleno svjetlo za vojnu operaciju u Ukrajini.

 

(Index.hr, DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI