Rastu tenzije

Satelitske fotografije pokazuju novo raspoređivanje vojnih vozila u Bjelorusiji

Front 23.02.22, 08:43h

Satelitske fotografije pokazuju novo raspoređivanje vojnih vozila u Bjelorusiji
Fotografije također pokazuju da je nova terenska bolnica dodana vojnom garnizonu u zapadnoj Rusiji blizu granice s Ukrajinom, navodi Maxar u saopćenju

 

 

Satelitske fotografije pokazuju novo raspoređivanje više od 100 vojnih vozila i desetina vojnih šatora u južnoj Bjelorusiji u blizini granice s Ukrajinom, objavila je privatna američka kompanija Maxar Technologies.

 

Slike koje je objavio Maxar Technologies, koji sedmicama prati gomilanje ruskih snaga, Reuters nije mogao nezavisno provjeriti.

 

Fotografije također pokazuju da je nova terenska bolnica dodana vojnom garnizonu u zapadnoj Rusiji blizu granice s Ukrajinom, navodi Maxar u saopćenju.

 

Transporteri, koji se koriste za premještanje tenkova, artiljerije i druge teške opreme, viđeni su u blizini ukrajinske granice u zapadnoj Rusiji, kao i nekoliko novih raspoređivanja vojnika, navodi Maxar.

 

Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je ruskim vojnicima da uđu u istočnu Ukrajinu rekavši da će oni (vojnici) održati mir nakon što je Moskva priznala separatističke regije Donjeck i Lugansk kao nezavisne.

 

Američki predsjednik Joe Biden odgovorio je u utorak uvođenjem sankcija, nazivajući vojne poteze Moskve "početkom ruske invazije na Ukrajinu".

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI