VIDEO/ Burno na sjednici NSRS

Begija Smajić napala Vukanovića zbog maskirne jakne, uključila se Sonja Karadžić: Ovo je skandal, izvinite se odmah!

Front 09.02.22, 15:12h

Begija Smajić napala Vukanovića zbog maskirne jakne, uključila se Sonja Karadžić: Ovo je skandal, izvinite se odmah!
Odmah za riječ se javio i Vukanović koji je kazao kako je riječ o jakni koja se može kupiti u svakom shopu, te da je njom htio poslati samo poruku Miloradu Dodiku, lideru SNSD-a

 

 

 

Tenzije i haos na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske nisu ni danas izostali. Nakon što je jučer zastupnik Nebojša Vukanović zatražio ostavku Ćamila Durakovića, odbornika Kluba “Moja adresa: Srebrenica” u Skupštini Općine Srebrenica, rasprava se nastavila i danas.

 

Podsjetimo, Vukanović je jučer došao u maskiranoj jakni. Povodom toga danas se za riječ javila i Begija Smajić, zastupnica u NSRS.

 

Ona je kazala da Ćamil Duraković jučer nije niti jednog momenta iskazao svoje nezadovoljstvo što je smijenjen sa funkcije predsjednika Skupštine Opštine Srebrenica, te da misli da mu je podigao rejting.

 

“On je istakao samo svoje nezadovoljstvo, kao i nezadovoljstvo svih žrtava genocida što ste obukli uniformu vojske Republike Srpske koja je osuđena za zločin genocid u Srebrenici. Prije svega, kao čovjek želim da istaknem činjenicu da ne osuđujem srpski narod za zločin genocida, ali očekujem od srpskog naroda da se distancira od onih koji su činili zločin genocida. Način da se distancirate od onih koji su činili genocid jeste da ne nosite tu uniformu”, kazala je zastupnica Smajić.
 

Odmah za riječ se javio i Vukanović koji je kazao kako je riječ o jakni koja se može kupiti u svakom shopu, te da je njom htio poslati samo poruku Miloradu Dodiku, lideru SNSD-a.

 

“Koliko ja znam, gospođo Smajić, komandant Armije RBiH je osuđen za ratne zločine u Hagu i proceusiran. I procesuirani si i komandanat Petog korpusa i komandant Trećeg korpusa, iako Bošnjaci i Hrvati čine uglavnom sve inspektore SIPA-e. To što Vi niste odali počast žrtvama u Čemernom ili bilo kojem drugom mjestu, gdje je bilo zločina koje su Vaše udružene snage počinile. Ono je bila maskirna jakna, koja se može kupiti u svakom shopu bez ikakvog obilježja, bez ičega. Cilj je bio da se razoruža lažna patriotska priča Milorada Dodika kojom manipuliše narodom 15 godina. Vi poštujte žrtve. Dolazim iz Trebinja gdje smo viteški branili grad. Ogradite se Vi od Ćamila Durakovića i ljudi sličnih njemu”, istakao je Vukanović.

 

Odmah za riječ se i javio potpredsjednik NSRS, Milan Petković, koji je optužio zastupnicu Smajić da je nazvala VSRS genocidnom.
 

“Ovo je najskandaloznija izjava! Kolegica Smajić je rekla da je Vojska RS optužena za genocid. Vi se morate izviniti VRS i svim građanima RS. Vojska RS je oslobodilačka, slobodarska, vojska koja nije osuđena, ta vojska čini i dan danas ove žalosne Oružane snage BiH. Ako je pojedinac činio zločin i za to odgovarao, ja ga prezirem i smatram da je to njegova lična sramota, ali nije to sramota Vojske RS. Vojsku RS niko nije osudio, a najmanje možete Vi. Zahvalan sam svim čestitim vojnicima RS, koji su branili i stvorili RS. I vi primate platu ove RS, i ne možete vojsku nazivati genocidnom. Ona to nije”, kazao je Petković.

 

Odmah nakon javila se i Sonja Karadžić, kćerka ratnog zločina Radovana Karadžića, koja nije dopustila Smajić da se ponovo obrati te tražila javno izvinjenje.

 

“Ne možete iskoristiti vrijeme za netačne navode. Izvinite što ste na ovakvu temu otvorili jedna vrata koja niste trebali otvarati. Pretpostavljam da to nećete uraditi, ne mogu da Vam dam riječ po ovome za netačne navode”, kazala je Karadžić.

 

 

(Raport.ba, DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI