Nakon potvrde da Sarajevogas nije naručio dodatne količine plina

Zašto je Gazprom za potrebe Energoinvesta zakupio 1.239.618 sm3 u transportnom sistemu Srbije?

Biznis Klub 27.01.22, 18:50h

Zašto je Gazprom za potrebe Energoinvesta zakupio 1.239.618 sm3 u transportnom sistemu Srbije?
Almir Bečarević, nekadašnji direktor BH-Gasa koji pomno prati cijeli ovaj problem obratio se građanima Sarajeva, ali i direktorici Energoinvesta Biseri Hadžialjević i ministru Nerminu Džindiću

 

 

Iz Energoinvesta su jutros obavijestili medije da Sarajevogas ipak nije naručio dodatne količine gasa za domaćinstva, kako je najavljeno iz Vlade Kantona Sarajevo. Za ovo u Sarajevogasu imaju objašnjenje navodeći da je grijanje uredno.

 

Energoinvest je, kako navode iz te kompanije, u tri navrata dostavljao Sarajevogasu ažuriranu i transparentnu ponudu za traženu dodatnu količinu gasa, s obzirom na to da se tržišne cijene gasa mijenjaju na dnevnoj osnovi, međutim dobili su negativan odgovor.

 

Almir Bečarević, nekadašnji direktor BH-Gasa koji pomno prati cijeli ovaj problem obratio se građanima Sarajeva, ali i direktorici Energoinvesta Biseri Hadžialjević i ministru Nerminu Džindiću.

 

„Iz današnjeg saopćenja Sarajevogasa želim izdvojiti krucijalni dio saopćenja, citiram:

 

'I jučer kao i svaki dan od 1. januara 2022. godine u Federaciju BiH dolazi ograničena količina od 1.200.000 Sm3, što je nedovoljno da zadovolji potrebe svih potrošača tokom ekstremno niskih temperatura - dodaju iz Sarajevogasa."

 

„Sada želim da prezentujem krucijalni dokaz za ovu tvrdnju, a koju i moja malenkost ponavlja već mjesecima. Ovaj screen shoot prezentujem sa platforme raspodjele kapaciteta Transportgas Srbije i na kojem je vidljivo da je Gazprom za potrebe Energoinvesta zakupio 1.239.618 sm3 u transportnom sistemu Srbije, kaže Bečarević.

 

energoinvest-gazprom

 

Zašto je Gazprom zakupio, a ne Energoinvest?

 

„Vrlo jednostavan odgovor, zato što je po aneksu sa Gazpromom mjesto isporuke gasa Zvornik i Gazprom zakupljuje sve transportne kapacitete do Zvornika za Energoinvest.

 

U odnosu na desetljeća ranije BH-Gas i Energoinvest su kao tačku mjesta isporuke imali Beregovo (ukrajinsko-mađarska granica) i kontrolisali i ugovarali transportni put do Zvornika. To ugovaranje je omogućavalo zakup količina do 1.750.000 Sm3, znači puno više od 1,2 mil. Sm3.

 

Kada se napustio mađarski pravac, ostao je zakup količina od 1,5 mil. sm3, što je opet više od 1,2 mil. sm3.

 

Sada imamo zakup na Zvorniku od 1,2 mil sm3, što je nedovoljno za FBiH, a ostao je i zakup na mađarskom pravcu i za šta mađarski FGSZ traži naplatu penala u visini 21,1 mil. USD, a zbog raskida ugovora koji je bio osiguran izjavom Vlade, tj. Fadila Novalića u ime Vlade FBiH, da ćemo ispuniti mađarski ugovor do 2023. godine.

 

Ovaj ugovor je trebao raskinuti Energoinvest tj. Bisera Hadžialjević i to bez posljedica, što nije urađeno. S tim u vezi, BH-Gas je natjeran da ne plati 3 fakture mađarskom transporteru, te je time prouzrokovana arbitraža u Cirihu“, ističe Bečarević.

 

Napominje da je ovo bio razlog za smjenu Jasmina Salkića, jer nije htio uraditi potez kojim će Sarajevo ostati bez gasa i da Mađari pokrenu arbitražni postupak.

 

„Ovo je jedina istina i ja kao živi svjedok tih dešavanja trpim posljedice. Za moje posljedice nije bitno, već su bitne posljedice za Kanton Sarajevo, jer sa 1,2 mil Sm3 ne može se u zimskim mjesecima snabdjevati FBiH, jer to su male količine.

 

Na kraju, sve što sam ovdje napisao je dostavljeno FUP-u i Finansijskoj policiji, kao i posebno garancije Vlade FBiH koje je Nermin Džindić predložio na usvajanje Vladi.

 

Analiza prelaska na Turski tok nije rađena, a ista je kroz fakture i obračune dostavljena Finansijskoj policiji, gdje se pokazalo da je stari pravac snabdijevanja povoljniji uz veće zakupe kapaciteta u transportu, što je vidljivo iz dokumenata koji se nalaze u BH-Gasu. Sada smo osuđeni na Zvornik i količine od 1,2 mil. sm3, te na nebulozne ponude od 1.600 USD za 1000 sm3“, kazao je Bečarević.

 

(Nap.ba, DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI