VIDEO/ Administratorica USAID-a u posjeti Sarajevu

Power: Politika je naporna, ali rat je strašan. BiH je sada na velikom i ozbiljnom raskršću

Front 20.01.22, 13:23h

Power: Politika je naporna, ali rat je strašan. BiH je sada na velikom i ozbiljnom raskršću
Prenijela je i poruku predsjednika SAD-a Joea Bidena da su SAD uz građane BiH. To je zemlja, kazala je, koja je bila uz BiH i njene građane i tokom rata kada je i Power bila ovdje i radila kao novinarka. Sa građanima i ljudima u ovoj zemlji već su 26 i više godina i sada su uz BiH

 

 

 

Politika je naporna i teška, ali rat je strahovit - poručila je danas administratorica Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) Samantha Power koja boravi u službenoj posjeti Bosni i Hercegovini, naglašavajući da mir i stabilnost moraju biti očuvani.

 

Ona je boravila u BiH tokom ratnih dešavanja devedesetih godina koje je nazvala mračnim danima u historiji BiH, zbog čega je kazala da joj je danas vrlo emotivno biti ponovo u BiH, dodajući da joj je tadašnje iskustvo promijenilo život i postalo motivacija da cijelu karijeru posveti promociji mira i ljudskih prava.

 

- BiH je sada na velikom i ozbiljnom raskršću. Tokom sastanka s tri preživjela logoraša koji su bili izloženi strašnim patnjama tokom rata imala sam priliku čuti njihove priče koje su me podsjetile da ova zemlja i njeni građani nikada više ne smiju to preživjeti - podvukla je Power.

 

Iako su doživjeli takve stvari, oni to ne koriste zbog prošlosti, nego koriste svoje iskustvo u sadašnjosti da bi, naglasila je Power, ujedinili zajednice.

 

Tokom posjete administratorica se susrela s novinarima koji se bave istraživanjima i izlažu riziku i karijere i život da bi ukazali na korupciju, a razgovarat će s mladima od kojih očekuje odgovore na pitanje da li misle da za njih postoji budućnosti u ovoj zemlji.

 

Najavila je da će se susresti i s poduzetnicima koji žele otključati potencijale zemlje tako da mladi ne odlaze jer ekonomske prilike postoje i ovdje.

 

Također, najavljen je i sastanak s predsjedavajućim i članovima Predsjedništva BiH Željkom Komšićem, Šefikom Džaferovićem, kao i Miloradom Dodikom koji je trenutno pod sankcijama Sjedinjenih Američkih Država.

 

- S njima ćemo razgovarati o hitno potrebnim reformama za političke i ekonomske strukture u BiH, reforme koje će koristiti svim građanima BiH - dodala je.

 

Prenijela je i poruku predsjednika SAD-a Joea Bidena da su SAD uz građane BiH. To je zemlja, kazala je, koja je bila uz BiH i njene građane i tokom rata kada je i Power bila ovdje i radila kao novinarka. Sa građanima i ljudima u ovoj zemlji već su 26 i više godina i sada su uz BiH.

 

- Vrlo je važno da svaki pojedinac razumije da potpaljivanje i poticanje vatre podjela predstavlja opasnost. Neće stvoriti ekonomske prilike koje su veoma potrebne građanima ove zemlje - naglasila je Power.

 

Ipak, administratorica USAID-a nije željela kazati šta će prenijeti Dodiku na sutrašnjem sastanku, ali je napomenula da prijetnja povlačenjem iz institucija na državnom nivou predstavlja prijetnju stabilnosti te da to nema nikakvog ekonomskog niti funkcionalnog smisla.

 

Mišljenja je da se sada treba razgovarati o stvarnim problemima građana posebno o korupciji koja je ogromna prepreka onome čemu teže građani, a to je ekonomski prosperitet.

 

Komentirajući sankcije SAD-a ponovila je da SAD neće oklijevati da djeluje protiv onih koji su korumpirani i onih koji vode do podjela među građanima BiH, jer nikome nije u interesu da se jačaju sile podjele.

 

Administratorica USAID-a Samantha Power ponovila je posvećenost Sjedinjenih Američkih Država partnerstvu s građanima BiH na njihovom putu izgradnje demokratske i prosperitetne budućnosti u stabilnoj i funkcionalnoj državi.

 

Američka vlada do danas je osigurala dvije milijarde američkih dolara pomoći, prvenstveno putem USAID-a, za podršku ekonomskom, demokratskom i društvenom napretku u BiH, dok Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) predvodi napore Vlade za okončanje ekstremnog siromaštva i promociju demokratskih društava.

 

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI