KONTROVERZE SE NASTAVLJAJU

Da li je uopšte moguće plivati u ledenoj Savi: Voda je toliko hladna, da vas bukvalno pretvara u anesteziju...

Hronika 15.01.22, 11:30h

Da li je uopšte moguće plivati u ledenoj Savi: Voda je toliko hladna, da vas bukvalno pretvara u anesteziju...
To znači da organizam, kada gubi temperaturu, pada u jedan zimski san, tijelo ne osjeća niti bolove niti neki problem. Utonete i poslije nastaje utapanje koje je neminovno

 

 

 

 

Kontroverze oko nestanka Mateja Periša (27), koji je nestao u noći između 30. i 31. decembra kod Beton hale u Beogradu ne smiruju se ni nakon što je MUP Srbije prije dva dana objavio detaljnu putanju kretanja Splićanina u noći nestanka. Na objavljenim snimcima vidi se da Matej trči do restorana Savanova, gdje se stepenicama spustio do platforme i tu se snimci prekidaju. Ostalo je upitno da li je Matej ušao u rijeku i da li se na snimku na kom se vidi osoba kako pliva, nestali Splićanin, budući da je pod tim vremenskim uslovima, gotovo nemoguće plivati, što ponavlja i otac nestalog mladića Nenad Periš.


- Taj snimak gdje čovek pliva kraul stilom nije moj Matej jer je nemoguće izdržati duže vrijeme u vodi pri temperaturi rijeke od četiri stepena. Tada nije bio dostupan ovaj drugi snimak gdje se vidi da bez reakcije neko tijelo ili stvar pluta rekom. Ni tu ne mogu tvrditi ništa osim da objekt ili tijelo pluta - rekao je juče otac nestalog mladića.


Koliko je rijeka Sava hladna u januarskim danima, opisao je juče u dnevniku HRT-a čuveni alas i vlasnik restorana na obali Dunava Renato Grbić, koji je prije nekoliko dana iz ledene vode izvukao ženu koja je pokušala da izvrši samoubistvo skokom s Pančevačkog mosta, prenosi Nova.rs.


- Žena je u roku od nekoliko minuta bila na 250 metara od mosta. Plutala je jer ju je jakna zadržavala, da ne potone. Bukvalno se nalazila kao u snu zato što je voda toliko hladna, da vas bukvalno pretvara u anesteziju, zimsku. To znači da organizam, kada gubi temperaturu, pada u jedan zimski san, tijelo ne osjeća niti bolove niti neki problem. Utonete i poslije nastaje utapanje koje je neminovno - rekao je juče Grbić.


Time je ponovio ranije riječi da su temperature Save i Dunava izuzetno niske i da je gotovo nemoguće preživjeti duži borak u vodi.


- Ako je mladić zaista upao u Savu, uz okolnosti da je prethodno bio u klubu gdje je bila visoka temperatura, imao je sve šanse da doživi najprije srčani udar. Ukoliko je to preživeio, hipotermija bi mu presudila jer je Sava izrazito hladna ovih dana. Sumnjam da će policija bilo šta naći, posebno u okolini mjesta na kom je nestao, jer je voda brza. Ukoliko se zaista utopio, zbog niske temperature, do pucanja žuči dolazi tek poslije tri četiri nedelje, i prije će biti da bi mogao isplivati negdje na Dunavu, iza Pančevačkog mosta i Višnjice za mjesec dana - rekao je prije nekoliko dana za Nova.rs Grbić te dodao da Sava donosi veliku količinu granja posljednjih dana i da je izrazito brza.


Otac nestalog Splićanina, inače vaterpolo sudija, govorio je i ranije da je temperature vode 30. decembra bila svega pet stepeni, i da je nemoguće da bilo ko na način kao na snimku koji je objavljen, pliva u vodi. On je, na osnovu iskustva, kazao da je nemoguće tako plivati na tim temperaturama ni u ronilačkom odijelu, a kamoli bez.


Nenad Stojković, profesionalni ronilac i instruktor plivanja iz Ovčar Banje, objasnio je na osnovu 30-godišnjeg iskustva za Blic da su male šanse da je Splićanin, pod uslovom da je uskočio ili upao u Savu, uspio da ispliva iz reke.


- Poslije 40 sekundi morao je da osjeti veliku hladnoću usljed koje je doživio šok koga možda nije ni bio svjestan. Poslije toga je došlo do hipotenzije jer voda 30-ak puta brže oduzima temperaturu tijela nego vazduh. Pri ovakvoj temperaturi i brzini vode, bez obzira koliko je dobar plivač, mogao je da fukncioniše najviše minut. Ako je bio pod dejstvom alkohola, onda se i dezorijentisao - rekao je Stojković.


More na koje je Matej naučio, dodao je, i koje je mnogo toplije od rijeke, nije isto što i tekuća voda, naročito brza Sava.


- Pod pretpostavkom da je u nekom trenutku pokušao da izađe iz vode, on to nije mogao zbog konfiguracije obale i brzine ledene reke koja ga je nosila nizvodno i koju i najbolji plivači teško mogu da savladaju - rekao je Stojković.

 

(DEPO PPRTAL/ad)

 

 

 

BLIN
KOMENTARI