Šef Delegacije EU u BiH za austrijski radio Ö1

Sattler: Dodikovi potezi su pokušaj da Bošnjake natjera na pregovore

Front 23.12.21, 14:08h

Sattler: Dodikovi potezi su pokušaj da Bošnjake natjera na pregovore
Imamo blokadu Predsjedništva, Parlamenta i Vijeća ministara. Ništa ne napreduje. Djelovanje bosanskih Srba nije samo protiv pravila, već je i suprotno zahtjevima za pristupanje EU, ustvrdio je Sattler

 

 

Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johann Sattler izjavio je u razgovoru za austrijski radio Ö1 kako je u BiH na snazi de facto blokada najviših i najvažnijih institucija te da postoji mogućnost reakcije Evropske unije.

 

"Imamo blokadu Predsjedništva, Parlamenta i Vijeća ministara. Ništa ne napreduje. Djelovanje bosanskih Srba nije samo protiv pravila, već je i suprotno zahtjevima za pristupanje EU", ustvrdio je Sattler.

 

Postoje različiti načini da se na to reagira, kazao je Sattler, a "finansijske donacije su jedna mogućnost da se jasno ukaže kako je nešto protiv pravila".

 

Šef Delegacije EU kazao je kako Milorad Dodik pokušava stvoriti novo činjenično stanje, iako se još nije ništa dogodilo.

 

"To bi se moglo promatrati i kao pokušaj Milorada Dodika da drugu stranu - Bošnjake - natjera za pregovarački sto", izjavio je Sattler, a prenosi Tanjug.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI