Žena koja intrigira javnost

Ko je Safia Farkash, Mostarka koja je Gaddafiju rodila sedmero djece?

ŽENA iN 17.11.21, 13:38h

Ko je Safia Farkash, Mostarka koja je Gaddafiju rodila sedmero djece?
Bogatstvom Safije Farkash bavio se čak i Wikileaks, a 1992. godine Međunarodna koalicija protiv ratnih zločinaca sa sjedištem u Francuskoj, procijenila je da je Gadafijevo bogatstvo 80 milijardi dolara, dok Safija posjeduje čak 30 milijardi dolara

 

 

Odluka Saif al-Islam Gaddafija, sina Muammara Gaddafija da se kandiduje na predsjedničkim izborima koji će biti održani 24. decembra ponovo je usmjerila pažnju medija na porodicu koja je decenijama vodila ovu nekada bogatu zemlju. Sudbina nekadašnjeg lidera Libije je poznata, dok je nekadašnja prva dama Safia Farkash Gaddafi već dugo "ispod radara" medija. Ipak, njena životna priča je zanimljiva i možda vezana za naše podneblje.

 

Naime, o porijeklu udovice Muammara Gaddafija postoje dvije različite verzije. Prema jednoj, Safija Farkash Gaddafi ima hrvatsko ili mađarsko porijeklo, a njena porodica je navodno iz Mostara u Bosni i Hercegovini. Druga teorija kaže da je bivša prva dama Libije iz porodice koja pripada istočnolibijskom plemenu Barasa, da je rođena u Bajdi, kao i da se školovala za medicinsku sestru, piše Nova.rs.

 

Upravo zahvaljujući poslu kojim se bavila upoznala je starijeg Gaddafija kada je lider Libije bio hospitalizovan i liječen zbog upale slijepog crijeva 1970. godine. Iste godine postala je njegova druga žena. Gadafi i Safija tokom braka dobili su sedmero djece (šestoricu sinova i jednu kćerku) i usvojili dvoje.


Na početku braka, Safija se nije previše istjecala. Tek nakon 2009. godine počela je češće istupati u javnosti. Najćešća tema kojom su se mediji bavili bila je njeno bogatstvo i luksuzan život koji je živjela uz muža.

 

Godinama je pratila priča da posjeduje 20 tona zlata, kao i da je vlasnica privatnog aviona. Poznato je da je bila vlasnica avio-kompanije Buraq Air, sa sjedištem na međunarodnom aerodomu Mitiga. Radila je uz odoborenje svog supruga, iako je ova kompanija bila rival libijskog nacionalnog prijevoznika.

 

Bogatstvom Safije Farkash bavio se čak i Wikileaks, a 1992. godine Međunarodna koalicija protiv ratnih zločinaca sa sjedištem u Francuskoj, procijenila je da je Gadafijevo bogatstvo 80 milijardi dolara, dok Safija posjeduje čak 30 milijardi dolara.

 

Njeno sadašnje finansijsko stanje nije jasno, ali je poznato da su joj u jednom trenutku zamrznuti računi. Tokom rata u Libiji imovina Libije i imovina koju je lično posjedovao Gaddafi zamrznuta je odlukom UN-a, a potom su vlade Velike Britanije i Francuske omogućile i drugu rundu sankcija kojom je Safiji Farkash zamrznuto 18 milijardi funti imovine.

 

Također, Centralna banka Ujedinjenih Arapskih Emirata naredila je u martu 2012. godine svim bankama i finansijskim institucijama u zemlji da zamrznu račune Safije Farkash i drugih visokih zvaničnika iz Gaddafijevog režima.

 

U tom trenutku, Safija je bila u Alžiru gdje je boravila sa kćerkom Ajšom i sinovima Muhamedom i Hanibalom sa kojima je pobjegla iz Libije nakon što su skoro cijeli građanski rat proveli u zemlji.

 

Bijeg u Alžir organizovan je kada je bitka za Tripoli dostigla vrhunac, zbog čega je porodica Gaddafi bila prinuđena napustiti svoj utvrđeni kompleks. Egipatska novinska agencija Mena je 27. augusta 2011. godine izvijestila da su libijski pobunjenici vidjeli šest blindiranih Mercedes-Benz limuzina, kako prelaze granicu u jugozapadnom libijskom gradu Gadames prema Alžiru. Tada je navedeno da među njima nije bio Gaddafi.

 

Grupi je navodno dozvoljen ulazak iz humanitarnog razloga, a alžirska vlada je tada obavijestila šefa libijskog nacionalnog savjeta, koji nije uputio nikakav zvanični zahtjev za njihov povratak.

 

U oktobru 2012. godine napustila je Alžir i otišla u Oman gde je dobila azil. U jednom trenutku pojavila se informacija i da je u Njemačkoj, ali to nikada nije potvrđeno. U aprilu 2016. godine vlada u Tripoliju joj je dozvolila da se vrati u zemlju.


(DEPO PORTAL/dg)

BLIN
KOMENTARI