Ubrzano jačanje nuklearne snage

Pentagon: Kineski nuklearni arsenal raste brže nego što je predviđeno

Front 03.11.21, 20:01h

Pentagon: Kineski nuklearni arsenal raste brže nego što je predviđeno
U izvještaju se navodi da bi se broj kineskih nuklearnih bojnih glava mogao povećati na 700 u sljedećih šest godina te bi mogao premašiti 1000 do 2030. godine

 

U velikom godišnjem izvještaju Pentagon je danas objavio da Kina širi svoju nuklearni arsenal mnogo brže nego što su američki dužnosnici predvidjeli prije samo godinu dana, ističući ubrzano jačanje nuklearne snage osmišljene kako bi Pekingu omogućilo da se do sredine stoljeća izjednači ili nadmaši globalnu moć SAD-a.

 

U izvještaju se navodi da bi se broj kineskih nuklearnih bojnih glava mogao povećati na 700 u sljedećih šest godina te bi mogao premašiti 1000 do 2030. godine.

 

U izvještaju se ne navodi koliko oružja Kina danas ima, ali je prije godinu dana Pentagon rekao da taj broj je nizak i vjerovatno će se udvostručiti do kraja ovog desetljeća, piše Associated Press.

 

Sjedinjene Države, za usporedbu, imaju 3750 bojevih glava i ne planiraju povećanje. Tek 2003. godine ukupno ih je bilo oko 10.000 u SAD-u. Bidenova administracija poduzima sveobuhvatnu reviziju svoje nuklearne politike i nije rekla kako bi zabrinutost Kine mogla uticati na to.

 

Izvještaj Pentagona temelji se na informacijama prikupljenim do decembra 2020. i stoga ne odražava niti spominje prošlomjesečno izražavanje zabrinutosti generala Marka Milleyja o testiranjima kineskog hipersoničnog oružja prošlog ljeta za koje je rekao da je bilo neugodno iznenađenje.

 

U primjedbama malo prije objave izvještaja u srijedu, Milley je za Aspen Security Forum rekao da su testiranje hipersonične rakete i drugi kineski napredak dokaz onoga s čime se svijet suočava.

 

- Svjedoci smo jedne od najvećih promjena u globalnoj i geostrateškoj moći kojoj je svijet svjedočio - rekao je.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI