Uoči dolaska američkog izaslanika za izbornu reformu BiH

SDA: Palmerovim pristupom izlazi se u susret isključivo HDZ-u. Pritisak se vrši samo prema probosanskim strankama

Front 27.10.21, 16:35h

SDA: Palmerovim pristupom izlazi se u susret isključivo HDZ-u. Pritisak se vrši samo prema probosanskim strankama
SDA će stoga pozvati sve probosanske stranke koje imaju zastupnike u Parlamentarnoj skupštini BiH da zauzmu čvrst zajednički stav o izbornim reformama i izmjenama Ustava BiH

 

Stranka demokratske akcije (SDA) iznenađena je najavom Matthewa Palmera, specijalnog izaslanika Sjedinjenih Američkih Država, da se u izbornoj reformi treba "fokusirati na izborni model za izbor tri člana Predsjedništva BiH”, jer je “teško postići dogovor za izmjene nadležnosti domova naroda”, saopćeno je iz SDA.

 

Tvrdnjom da je teško postići dogovor o izmjenama nadležnosti domova naroda, što je retorički alibi za praktično odustajanje od toga, Palmer je nagovijestio jednostran i neizbalansiran pristup kojim se izlazi u susret samo jednoj strani u BiH - Hrvatskoj demokratskoj zajednici (HDZ), smatra SDA.

 

- U želji da se postigne bilo kakav rezultat, pa i onaj koji je u suprotnosti s Dejtonskim mirovnim sporazumom, krenulo se linijom manjeg otpora. Pritisak se vrši samo prema probosanskim političkim strankama, a nekritički se podržava stav HDZ-a kojim se izlazi izvan okvira implementacije presuda Evropskog suda za ljudska prava i u mnogo čemu im je suprotno. Uz to, Palmerovim pristupom se neće riješiti ni dva glavna problema koja su izazvala višegodišnji zastoj i krizu u BiH - blokada rada državnih institucija koju SNSD provodi zloupotrebom Doma naroda na državnom nivou i blokada imenovanja i popune Vlade FBiH i Ustavnog suda FBiH, koju HDZ provodi zloupotrebom doma naroda na federalnom nivou - citat je iz saopćenja.

 

SDA će stoga pozvati sve probosanske stranke koje imaju zastupnike u Parlamentarnoj skupštini BiH da zauzmu čvrst zajednički stav o izbornim reformama i izmjenama Ustava BiH. To je stav koji su stranke pojedinačno i ranije javno saopćile, a insistira na izbalansiranom rješenju koje uključuje smanjenje nadležnosti domova naroda isključivo na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa.

 

Radi se o sudbonosno važnim odlukama u kojima imaju obavezu koordinirati i zajednički nastupiti svi oni koji su protiv daljih etničkih podjela i koji se zalažu za društvo pune i istinske ravnopravnosti svih naroda i građana u Bosni i Hercegovini. Takav nastup mora biti iznad svih partikularnih stranačkih interesa i rivalstva, ističe SDA.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI