NAKON UPORNIH DODIKOVIH PRIJETNJI

Suljagić: 'Zašto šute u Sarajevu?! Šta se snebivamo, koje ambasadore čekamo? Scenarij koji najavljuje Dodik je - genocid!'

Front 15.10.21, 13:46h

Suljagić: 'Zašto šute u Sarajevu?! Šta se snebivamo, koje ambasadore čekamo? Scenarij koji najavljuje Dodik je - genocid!'
Za nas je raspad Jugoslavije bio genocid prije svega. Bio bi i scenarij koji najavljuje Milorad Dodik - zaključuje Suljagić u komentau na Twitteru

 

 

 

 

Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Srebrenica, reagovao je na svom Twitter profilu povom sve neuračunljivih prijetnji koje upućuje Milorad Dodik, pitajući se zašto "šute u Sarajevu"?!


 
- Nije moje da ovo pišem, ali ljudi koji donose odluke u Sarajevu imaju legitimitet i zakonitost izabranih predstavnika i položili su zakletvu da čuvaju Ustav, imaju poslije jučerašnnih prijetnji napadom na OSBiH obavezu da sjednu i otvoreno i javno razmotre korake u odbrani i zemlje i naroda.


Niko nema pravo da se zavarava da će se paravojne formacije zaustaviti na lokacijama OSBiH. Zakonski osnov, institucije i ljudski resursi da se tome stane u kraj postoje. Ako međunarodna zajednica ne želi da se miješa, a ne želi, vrlo je bitno da se zna ko će, s kojim ustavnim i zakonskim osnovom to da uradi.


Svi, kolokvijalno kazano, pečati su u Sarajevu. Država BiH, čak i poslije čina otvorene oružane pobune, jedina ima pravnu ličnost u međunarodnim odnosima i načine da se zaštiti.


Ali, svi koji misle da da se nasilni secesionizam može pripitomiti i urazumiti - naročito ambasadori zemalja EU koji su jučer navrat-nanos otrčali u Lukavicu - treba da znaju da je ovo egzistencijalna stvar i pitanje i da niko neće tražiti njihovu dozvolu da onemogući, recimo, granatiranje Sarajeva.


Dakle, ako Milorad Dodik na istom mjestu i sa istog mjesta sa kojeg je ubijeno 10-ak građana Sarajeva ponovi prijetnju nasiljem, onda zaista ne znam šta se snebivamo i koje ambasadore čekamo i da urade šta? Neće oni braniti našu djecu. To je naš posao - poručuje kategorički Suljagić.


Navodi i da je "od 1878. godine svaka ozbiljna kriza državnog okvira Bosne i Hercegovine za rezultat imala ovim redom: pauperizaciju, sistematsku diskriminaciju i fizičku eliminaciju Bošnjaka".


- Za nas je raspad Jugoslavije bio genocid prije svega. Bio bi i scenarij koji najavljuje Milorad Dodik - zaključuje Suljagić.


(DEPO PORTAL/ad)

BLIN
KOMENTARI