Dva suprotstavljena nalaza vještaka

Smrt Lane Bijedić i nakon dvije godine misterija: Gdje je nestao kaiš, kako nije bilo rupe u granju?

Hronika 06.10.21, 14:08h

Smrt Lane Bijedić i nakon dvije godine misterija: Gdje je nestao kaiš, kako nije bilo rupe u granju?
Povrede koje je nesretna djevojka imala na glavi tipične su za udarce pesnicom ili nogom, pogotovo kada je riječ o desnoj očnoj jabučici, to je morao biti izuzetno jak udarac vrhom stopala ili šakom, kaže dr. Damjanjuk

 


Dvije pune godine, koliko se danas navršava, prošlo je od dana kada je u večernjim satima u rijeci Studenčici, u mjestu Studenci kod Ljubuškog, pronađeno tijelo Lane Bijedić (19) iz Mostara, i to nedugo nakon prijave o njenom nestanku. Nažalost, istraga o smrti ove nesuđene brucošice još nije okončana.

 

Ovaj misteriozni slučaj, koji je potresao cijeli region, praktično je potpuno nerasvijetljen i, kako vrijeme odmiče, čini se da će kao takav biti zaveden u policijskoj evidenciji.

 

Koncem prošle godine, nakon što su zatražili njegov angažman, u Tužilaštvo Zapadnohercegovačkog kantona (ZHK) je, kako su mediji pisali, stigao nalaz Johna Clarka, forenzičkog vještaka za patologiju Univerziteta u Glazgovu.

 

Ovaj britanski stručnjak je sačinio mišljenje i stručni nalaz o načinu nastanka povreda na tijelu nesretne djevojke.

 

U konačnici, Clark je zaključio da priroda unutrašnjih i vanjskih prisutnih povreda ne podržava mišljenje iz obdukcijskog nalaza da je nesretna djevojka bila žrtva napada koji je uključivao udaranje šakama, šutiranje i moguće udaranje teškim predmetom, već da je, najvjerovatnije, riječ o padu s visine, konkretno vijadukta iznad rijeke visokog 110 metara.

 

Dr. Dražen Damjanjuk, koji je uradio obdukciju, i jučer je, kao i tada, za Avaz kazao da ostaje pri svom mišljenju i nalazu. Otkrio je da ga iz Tužilaštva ZHK nisu kontaktirali nakon što su dobili Clarkov nalaz te je pojasnio da je praksa u takvim slučajevima da se radi usaglašavanje, odnosno tzv. supervještačenje s tročlanom komisijom koja bi trebala dati i konačno mišljenje, budući da je riječ o dva suprotstavljena nalaza.

 

I dr. Damjanjuk se pribojava da će ovaj slučaj ostati neriješen, a to bi, kazao je za Avaz, bilo prvi put u njegovoj karijeri, u kojoj je, zaključno s jučerašnjim danom, uradio 524 obdukcije.

 

– Ne mogu se složiti s tim da su povrede nastale usljed pada s visine. I ja sam bio na licu mjesta i zanimljivo je to da tokom uviđaja nije uočena rupa u granju koja bi morala nastati usljed pada, a u tom slučaju bi se radilo o ogromnoj rupi – rekao je dr. Damjanjuk.

 

Nestao kaiš

 

Također, naglasio je i to da se konsultirao s brojnim stručnjacima izvan BiH, koji su podržali njegovo mišljenje.

 

– Povrede koje je nesretna djevojka imala na glavi tipične su za udarce pesnicom ili nogom, pogotovo kada je riječ o desnoj očnoj jabučici, to je morao biti izuzetno jak udarac vrhom stopala ili šakom. Također, kaiš iz njenih pantalona nikada nije pronađen, a majka je izjavila da ga je stalno nosila. Najsretniji bih bio kada bi se taj slučaj riješio, ali, definitivno, greška je načinjena u startu, jer je dopušteno da se tijelo kremira – ispričao je dr. Damjanjuk.

 

Iz Tužilaštva ZHK jučer su za Avaz kratko kazali da istraga u ovom slučaju nije završena. Kako Avaz saznaje, posljednji nalaz, koji još čekaju, odnosi se na vještačenje dnevnika nesretne djevojke, a za koji su nalog dali prije skoro godinu!

 

Nejasne okolnosti

 

Kobnog dana Lana se iz Mostara, pod potpuno nejasnim okolnostima, autobusom zaputila u Čapljinu, kako je to otkriveno uz pomoć snimaka nadzornih kamera u ova dva grada. U poslijepodnevnim satima trebala je otputovati za Sarajevo.

 

(Avaz.ba, DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI