foto/ UZ MALOBROJNU PUBLIKU I EPIDEMIOLOŠKE MJERE

'Prva Čehovljeva predstava' otvorila 61. MESS: Bakir Nakaš skidanjem zaštitnog odijela nagovijestio kraj pandemije

Kultura 01.10.21, 21:19h

Direktor MESS-a je istakao da je pozorište nezamislivo bez publike te da ima posebnu čast najaviti čovjeka koji je uz Festival MESS od najtežih dana te da je nesebično pokazivao koliko mu je umjetnost važna, a to je dr. Bakir Nakaš

 

 

 

 

"Prva Čehovljeva predstava" u produkciji Dead Centre teatra iz Irske, večeras je u Narodnom pozorištu Sarajevo otvorila 61. Internacionalni teatarski festival MESS.

 

Direktor Internacionalnog teatarskog festivala MESS Nihad Kreševljaković je obraćajući se publici kazao da su prošle godine u isto vrijeme, umjesto vijesti o dolasku pozorišnih trupa u Sarajevo, čitali vijesti o smrti prijatelja od koronavirusa.


- Godina u kojoj smo se nadali da ćemo slaviti 60. rođendan, pretvorila se u borbu da preživimo. Otkrili smo svi koliko smo ranjivi i bespomoćni, ali i koliko smo povezani i potrebni jedni drugima bez obzira na udaljenost – istakao je.


Naglasio je da su svi vidjeli kako izgleda svijet bez mogućnosti odlaska u teatar, kino i izložbu.


- Ali vidjeli smo i kako našoj planeti godi da se malo odmori od nas i našeg nemara. Ovakva vremena bude ono najgore, ali i ono najbolje u nama – poručio je.


Kreševljaković je istakao da je pozorište nezamislivo bez publike te da ima posebnu čast najaviti čovjeka koji je uz Festival MESS od najtežih dana te da je nesebično pokazivao koliko mu je umjetnost važna, a to je Bakir Nakaš.


Nakaš je poručio svima da drže distancu, nose maske, budu zdravi i da se vakcinišu te je skidanjem medicinskog zaštitnog odijela nagovijestio je da će pandemija uskoro biti gotova.


Internacionalni teatarski festival MESS bit će održan od 1. do 7. oktobra u Sarajevu, a ovogodišnje izdanje Festivala ugostit će produkcije iz Irske, Francuske, Srbije, Njemačke, Hrvatske, Ruande i Bosne i Hercegovine.


Slaveći teatar pod geslom "Show Must Go On", ovogodišnji Festival će se odvijati u skladu sa epidemiološkim mjerama. Zbog toga je znatno reduciran broj raspoloživih mjesta za publiku.


Neposredno poslije predstava bit će organizirani razgovori umjetnika i publike.

 

(FENA/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI