Slučaj 'Dženan Memić'

Šta je policija oduzela od Muamera Budnje: Zašto nije prijavio da su izbrisani snimci iz hotela 'Crystal'?

Hronika 20.09.21, 11:16h

Šta je policija oduzela od Muamera Budnje: Zašto nije prijavio da su izbrisani snimci iz hotela 'Crystal'?
Obavljen je i pretres hotela "Crystal" na Ilidži, iz kojeg su izbrisani snimci od 8., 9., 10. i 11. februara 2016. godine, dakle u vrijeme kada je Dženan Memić ubijen

 

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS) pretresli su krajem prošle sedmice, u sklopu slučaja "Dženan Memić", tri lokacije u Sarajevu, prema nalogu Tužilaštva BiH.

 

Naredba Suda BiH

 

Kako je tada potvrđeno iz MUP-a KS i Državnog tužilaštva, obavljen je pretres stanova Muamera Budnje, sina biznismena Alije Budnje, i Ševala Kovačevića, saobraćajnog vještaka.

 

Obavljen je i pretres hotela "Crystal" na Ilidži, iz kojeg su izbrisani snimci od 8., 9., 10. i 11. februara 2016. godine, dakle u vrijeme kada je Dženan Memić ubijen.

 

Policija je tokom pretresa Budnjinog stana u stambeno-poslovnom objektu „Bosmal“ izuzela dokumentaciju, kao i dokumentaciju iz stana Kovačevića u Novoj Otoci i hotela „Crystal“.

 

Kovačević je kao vještak saobraćajne struke radio jedan od nalaza u slučaju “Dženan Memić” i tvrdio da je riječ o saobraćajnoj nesreći. Naredbu za pretres izdao je Sud Bosne i Hercegovine.

 

Znao za brisanje snimaka

 

Avaz saznaje da će svi oduzeti predmet biti poslani na vještačenje. No, ono što je ključno, oduzet je mobitel od Muamera Budnje. On je imao direktnu kontrolu nad radom uposlenika hotela i kao odgovorna osoba znao je za brisanje snimaka. Prema informacijama Avaza, Tužilaštvo vjeruje da je Budnjo znao da su obrisani snimci iz hotela, što su potvrdili i svjedoci u iskazima. On kao odgovorno lice to nije prijavio, iako se navodi kao odgovorna osoba u grupaciji Ilidža hotela.

 

Iz njegovog stana izuzeti su i kompjuteri CD-ovi, nekoliko USB ova te brojna dokumentacija. Isto važi i za Kovačevića. U samoj naredbi za pretres sutkinje Tatjane Kosović, kao sudije za prethodni postupak u krivičnom predmetu “Memić”, stoji da su pretresi obavljeni zbog postojanja osnovane sumnje da su počinjena krivična djela organizirani kriminal i pomoć učiniocu poslije učinjenog krivičnog djela.

 

Čeka se nova istraga

 

U ovom predmetu optuženi su Alisa Mutap-Ramić, njen otac Zijad Mutap, Muamer Ožegović, recepcionar u hotelu “Crystal” u vrijeme kada su snimci nestali, te policajci Josip Barić i Hasan Dupovac. Oni su prije mjesec negirali krivicu u Sudu BiH, a za 7. oktobar zakazan im je početak suđenja. Pitanje je dana kada će biti otvorena istraga za krivično djelo ubistvo.

 

 

(Avaz.ba, DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI