FOTO I VIDEO SA LICA MJESTA

Zakrčen centar Sarajeva: 'Dženan je ležao u krvi sat vremena, David nije pljačkao nikakve kuće! Dosta je!'

Front 11.09.21, 15:06h

Zakrčen centar Sarajeva: 'Dženan je ležao u krvi sat vremena, David nije pljačkao nikakve kuće! Dosta je!'
Primjetno je i da stalno pristiže sve više građana... Pogledajte dio atmosfere sa platoa ispred NP Sarajevo

 

 


Veliki broj građana okupio se danas ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu kako bi podržao proteste Pravda za Dženana.

 

Prvi se građanima obratio advokat Senad Pećanin. Pećanin je govorio o smrti Adnana Hadžagića, koji je prošle godine stradao u Sarajevu. Naveo je i da se u ovom slučaju radi o još jednom zataškivanju smrti nakon policijskog premlaćivanja.

 

Potom je govorio Zejd Šoto, koji je iznio detalje svog slučaja. Njegovo dijete je zlostavljala uposlenica vrtića.

 

sarajevo-protesti-11-09-2021-depo4

 

Nakon njega, građanima se obratila Amina Smajlović, majka djevojčice Nadin Smajlović:

 
- Zamislite osjećaj kada vam ljekari kažu niko neće liječiti ovo dijete. A glavna tužiteljica KS se smije i ponaša u stilu "ne možete mi ništa". Poručujem takvim ljekarima, takvoj tužiteljici, nikada ne potcjenjujte snagu naroda - poručila je Amina Smajlović.

 

sarajevo-protesti-11-09-2021-depo1

 

Kako je ranije najavio Muriz Memić, skupu prisustvuju i očevi stradalih Edite Malkoč i Selme Agić, koji su takođe govorili pred okupljenom masom građana. Njihove kćerke usmrtio je Sanjin Sejfić kada ih je vozeći automobil velikom brzinom udario na pješačkom prelazu.

 

sarajevo-protesti-11-09-2021-depo5

 

Uslijedilo je potom obraćanje majke ubijenog Davida Dragičevića, Suzane Radanović:
 

- Zašto sam ja danas ovdje i zašto se evo već tri godine borim za svoje dijete. Tri godine ponavljam, moga djeteta nema, ja ga vratiti ne mogu, niko, nažalost. Mog sina ne mogu da zaboravim. Pogledajte koliko nas je ovdje... Imaš sina i onda ti ga oduzmu. Poslužio je najbolje, a dobio najgore - poručila je, između ostaloga, majka Davida Dragičevića.

 

Rekla je i da je jučer bila kod tužiteljice Gordane Tadić te da želi da vjeruje da će ona uraditi sve da se ubice Dženana i Davida zatvore.

 

- Da se ubice i kriminalci nađu iza rešetaka, svi do jednog. Tamam to bili Dodik i Bakir. Javno kažem - Gordana, imaš moju punu podršku, sve do dana dok ne osjetim da si skrenula s puta... Šaljem poruku i novom predsjedniku VSTV-a Halilu Lagumdžiji. Ako bude opstrukcija u slučajevima Memić i Dragičević, završit će kao njegov prethodnik!

 


Nakon emotivnog govora Suzane Radanović, skupu se videolinkom obratio i Davor Dragičević.

 

- Hvala Sarajevu, hvala građanima Bosne i Hercegovine koji su danas uz nas i na strani istine i pravde. Dok je vas, vjera u pravdu će živjeti. Vrijeme je da Tužilaštvo kaže ko je ubio Dženana i Davida - poručio je Dragičević.

 

sarajevo-protesti-11-09-2021-depo8

 

Sestra Dženana Memića, Arijana Mamić na današnjem skupu je istakla:


- Ako je nas nekoliko uspjelo postići sve ovo, zamislite šta sve možemo postići mi koji smo danas ovdje... Nismo odustali, a kada ne odustanete od tako teške borbe, onda je to najveći mogući uspjeh. Oni su imali sve uslove da zataškaju slučaj, imali su podršku i viših nivoa, a mi smo imali želju za istinom i nadu za pravdom. Danas smo toj pravdi korak bliže. Dokazali smo da Dženan nije stradao u saobraćajnoj nesreći. Postigli smo da državno tužilaštvo otvori istragu o istrazi i dobili smo mnogo informacija o samom ubistvu.


Dodala je i da "ne žele čekati još pet godina da se uhapse Dženanove ubice".


- Mi znamo da uz vas i vašu podršku možemo postići mnogo više - poručila je na kraju Arijana Memić.

 

sarajevo-protesti-11-09-2021-depo3

 

Uslijedilo je potom i obraćanje advokata porodice Memić, Ifeta Ferageta:

 
- Našoj djeci treba novi put i našoj djeci trebaju novi snovi. Korumpirani policajci i tužioci su napravili od ovog neke veleslučajeve. Tražimo ono što nam je zagarantovano, Evropskom konvencijom koja je iznad svih naših zakona. Dženan je ležao u krvi sat vremena dok su obavijestili hitnu. Subduralni hematom nije nikakva smrtonosna bolest. To se lako uradi. Onaj ko je bio s njim je gledao Dženana kako umire. David nije pljačkao nikakve kuće. Tužioci su svjesno kreirali saobraćajnu nesreću u Sarajevu a zadesno utapanje u Banjoj Luci!

 

sarajevo-protesti-11-09-2021-depo6

sarajevo-protesti-11-09-2021-depo7


Okupljeni građani nose transparente i uzvikuju “Pravda!”.


Primjetno je i da stalno pristiže sve više građana... Pogledajte dio atmosfere sa platoa ispred NP Sarajevo.

 

 


(DEPO PORTAL/ad)

BLIN
KOMENTARI