'Medeni mjesec' nije dugo trajao

Zlatko Lagumdžija: Kako je visoki predstavnik u BiH upao u Čovićevu zamku o 'nedovoljnoj zastupljenosti Hrvata'

Front 08.09.21, 10:47h

Zlatko Lagumdžija: Kako je visoki predstavnik u BiH upao u Čovićevu zamku o 'nedovoljnoj zastupljenosti Hrvata'
Visoki predstavnik može vladajuće stranke, samo teorijski, moderirati da dođu do rješenja u parlamentarnoj proceduri ali to njima svakako ne pada na pamet. S druge strane, visoki predstavnik, ni teorijski, nema kapacitet da nametne promjene Ustava

 

Bivši lider SDP Zlatko Lagumdžija je reagovao na posljednja dešavanja i na govor visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta o “nedovoljnoj zastupljenosti Hrvata u institucijama BiH”, kao i o reakciji na tu izjavu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića.

 

Njegovu objavu prenosimo u cjelosti:

 

- Nakon “medenog mjeseca” visokog predstavnika i dvije trećine šefa države, koji nije trajao ni mjesec dana, jučer su se pojavile prve upozoravajuće verbalne pukotine. Naime u njemačkom gradu, odakle dolazi novi visoki predstavnik, održan je simpozijum pod nazivom Euroatlantske perspektive BiH. Tamo su se ponovo “sreli” visoki predstavnik i predsjedavajući Predsjedništva BiH. Šta to važno rekoše visoki predstavnik i predsjedavajući Predsjedništva?

 

Christian Schmidt: “Komšić je hrvatski predstavnik u Predsjedništvu BiH, odnosno biran je iz reda Hrvata, ali su ga više birali Bošnjaci, a ne toliko Hrvati… Istinski predstavnik Hrvata Čović je izgubio protiv Komšića… Sada je pitanje kako organizovati Izborni zakon a da se zemlja ne podijeli na tri entiteta. Ako do toga dođe, a to je ono što me zabrinjava, teritorijalni integritet BiH mogao bi biti doveden u pitanje. Ja međutim moram očuvati teritorijalni integritet BiH sredstvima koja su mi na raspolaganju. Taj zadatak mi je dala međunarodna zajednica. Hrvatima zato moramo dati mogućnost da se osjećaju dovoljno zastupljeni i da ne idu u bojkot izbora. Tako da će puno zavisiti od Izbornog zakona”.

 

Željko Komšić: “Princip po kojem bi se formirale glasačke kutije za Bošnjake, kutije za Hrvate, kutije za Srbe, pa onda posebno kutije za ostale građane, je anticivilizacijski i ono sto je anticivilizacijsko ne može biti dio rješenja, jer ni u Njemačkoj niti u bilo kojoj civilizovanoj državi ne postoje posebne glasačke kutije za katolike, protestante ili muslimane”. Šta im treba reći? Ovdje se ne radi o tome ko će ući u Predsjedništvo, već o tome kako ne otvarati nove krize, praviti nove nepravde ispravljajući manje i ostavljati veće. Promjenama Izbornog zakona se ne trebaju ispunjavati parcijalne političke želje malih populista i velikih prevaranata već prije svega treba ispuniti nekoliko kapitalnih ciljeva.

 

Prvo, Ustav Bosne I Hercegovine kao i Izborni zakon se treba mijenjati da bi se primijenila presuda Suda u Strazburu koji je utvrdio diskriminaciju građana u ovim dokumentima. Za ovo treba mijenjati Ustav a to je moguće samo u Parlamentu. Visoki predstavnik može vladajuće stranke, samo teorijski, moderirati da dođu do rješenja u parlamentarnoj proceduri ali to njima svakako ne pada na pamet. S druge strane, visoki predstavnik, ni teorijski, nema kapacitet da nametne promjene Ustava. Na žalost, za primjenu Suda u Strazburu će se morati sačekati neki novi saziv Parlamenta i lideri vladajuće koalicije.
 

Drugo, treba eliminirati nedemokratsku praksu kroz sistemski omogućene blokade u formiranju vlasti, prije svega u Federaciji. Za ovo nema političke volje bez novih izbora. Ovo se, djelomično, može riješiti bez izmjena Ustava i kroz izmjene samo nekih zakona. To u krajnjoj liniji može biti urađeno nametanjem odluke visokog predstavnika. Posebna je tema da li to on hoće da uradi i pod kojim uslovima - napisao je Lagumdžija.

 

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI