održava se od 13. do 17. septembra

Objavljen program XI Bugojanskog lutkarskog bijenala 2021

Kultura 04.09.21, 19:42h

Objavljen program XI Bugojanskog lutkarskog bijenala 2021
Na Bijenalu po pozivu učestvuju predstave iz regije koje su u svojim državama osvojile najznačajnije nagrade u protekloj godini

 

 


Bugojansko lutkarsko bijenale je internacionalni festival lutkarskih pozorišta koji se održava svake druge godine (neparne) i ima takmičarski karakter. To je festival lutakarskih pozorišta s prostora ex-Jugoslavije, a prvi put je održano 1979. godine i redovno je održavano u Bugojnu do 1991. godine i u tom periodu je imalo naziv: Bijenale jugoslovenskog lutkarstva. Na Bijenalu po pozivu učestvuju predstave iz regije koje su u svojim državama osvojile najznačajnije nagrade u protekloj godini.


Ove godine, na XI Bugojanskom lutkarskom bijenalu, u takmičarskom programu publika će imati priliku da gleda Pozorište mladih Sarajevo sa predstavom “TOBIJA”, Pozorište lutaka Mostar “BAJKA O IZBUGLJENOM VREMENU”, Akademija za umjetnost i kulturu Osijek “AKO ME NE BUDE”, Malo pozorište “Duško Radović” sa predstavom “GULIVER”, Gradsko pozorište Podgorica “MACA PAPUČARICA” i Lutkovno gledališče Maribor “FERDO, VELIKI PTIČ”. Poslije svake predstave održavat će se okrugli stolovi.

 

bijenale-bugojno-2021-program

Pored takmičarskog programa specifičnost Bijenala se bazira na saradnji sa umjetničkim akademijama iz regije i educiranju studenata u oblasti lutkarstva. Stoga će se i na ovom Bijenalu održavati radionica „Duša od papira” koju će voditi Matea Bublić, a studenti Odsjeka za dramaturgiju Akademije scenskih umjetnosti Sarajevo i Akademije umjetnosti Banja Luka će imati javna scenska čitanja njihovih lutkarskih tekstova.


Također, na dan otvaranja Bijenala biće upriličeno otvaranje izložbe “Smicalice” Mice Todorović, Fundus Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine, kao i otvaranje izložbe “Lutke, crteži i grafike”, Mirjana i Boris Čistopoljski. Među ovim brojnim sadržajima, bit će održana, tradicionalno, i promocija knjige- monografije Pozorišta mladih Sarajevo “70. godina mladih”.


XI Bugojansko lutkarsko bijenale održava se od 13. do 17. septembra 2021. godine u Bugojnu.

 

bijenale-bugojno-2021

 

(DEPO PORTAL/ad)

BLIN
KOMENTARI