Strateški punkt u Afganistanu koji nije pao

Borci iz doline Panjšir pružaju otpor, ali talibani su smislili kako ih slomiti: 'Razvija se kriza!'

Front 25.08.21, 14:01h

Borci iz doline Panjšir pružaju otpor, ali talibani su smislili kako ih slomiti: 'Razvija se kriza!'
Obje strane govore da žele rješenje pregovorima, ali nema pomaka kad je riječ o sudbini tog strateškog područja

Dolina Panjšir najveća je među točkama otpora talibanima koji su preuzeli nadzor nad Afganistanom.

 

Borci koje čine pripadnici protutalibanskih milicija i bivših afganistanskih snaga sigurnosti obećali su da će se boriti protiv talibana koji su poslali svoje borce da okruže to područje.

 

Obje strane govore da žele rješenje pregovorima, ali nema pomaka kad je riječ o sudbini tog strateškog područja, javlja Hina a prenose mediji.

 

Zašto je dolina Panjšir važna?

 

Panjšir je uska dolina duboko u planinama Hindukuša, a južni joj se rub nalazi oko 80 kilometara sjeverno od Kabula.

 

Dolina ima ograničen broj tačaka za ulaz i njen geografski položaj pruža prirodnu vojnu prednost jer odbrambene jedinice mogu koristiti pozicije na uzvisinama za napade na napadače.

 

Ima i veliku simboličnu važnost u Afganistanu kao područje koje se odupiralo okupaciji napadača više od stotinu godina.

 

Otpor iz doline pretežito naseljene Tadžicima jako je oblikovao politički i sigurnosni krajobraz Afganistana tokom 1980-ih i 1990-ih.

 

Čemu dolina duguje tu reputaciju?

 

Najcjenjenija osoba u Panjširu je Amad Šah Masud, gerilski zapovjednik čije lice krasi murale ne samo u dolini nego i puno dalje u mnogim afganistanskim gradovima.

 

Poznat kao Lav iz Panjšira, Masud se proslavio predvodeći mudžahedine u borbi protiv sovjetske vojske 1980-ih.

 

Sovjetski Savez pokrenuo je višestruke kampanje s hiljadama vojnika, napadao helikopterima i tenkovima, ali nije ga mogao poraziti ni nekim od najkrvavijih bitaka u sukobu.

 

To postignuće ponovio je kasnih 1990-ih kada su talibani preuzeli nadzor nad većinom Afganistana.

 

Talibani nisu mogli zauzeti Panjšir, a Masudove snage nanijele su im neke od najtežih poraza u to vrijeme.

 

Dva dana prije terorističkih napada 11. septembra 2001. ubice koje je poslala Al Kaida, saveznik talibana, ubili su Masuda.

 

Predstavljajući se kao snimatelji dokumentarca, sjeli su da ga intervjuiraju i potom aktivirali eksploziv skriven u kameri i vrećici za bateriju.

 

Ko je sada pokret otpora?

 

Današnji protutalibanski borci su pripadnici lokalnih milicija kao i bivši pripadnici snaga sigurnosti koji su došli u dolinu kada je ostatak zemlje pao u ruke talibana.

 

Sa sobom su donijeli svoju opremu, vozila i oružje, što će pomoći Nacionalnoj fronti otpora (NRF) koju vodi sin slavnog zapovjednika iz Panjšira, Ahmad Masud.

 

Gurpa je obećala pružati otpor svim talibanskim napadima, ali je u članku za Washington Post Ahmad Masud priznao da će trebati stranu podršku.

 

Bivši afganistanski predsjednik Amrulah Saleh također se nalazi u Panjširu i pojavljuje se na fotografijama objavljenim na društvenim mrežama na kojima se vidi kako razgovara s Masudom.

 

Kako su reagirali talibani?

 

Talibani su poslali stotine boraca u područje koje okružuje Panjšir pokušavajući organizirati opsadu i prisiliti borce otpora na predaju.

 

Usprkos eskalaciji, glasnogovornik talibana rekao je da bi radije da situaciju riješe mirnim putem.

 

NRF tvrdi da je otvoren za razgovore s islamistima o uključivoj vladi, a starješine iz doline navodno su već i razgovarali s talibanskim dužnosnicima.

 

No nije bilo pomaka.

 

Talibani tvrde da nadziru najmanje tri zone oko Panjšira, a bivši potpredsjednik Saleh objavio je na Twitteru da se razvija humanitarna kriza jer je prekinuta dostava hrane i goriva.

 

I dok NRF obećava da će pružiti otpor svakom napadu, nije poznato imaju li dovoljno hrane, zaliha i streljiva da izdrže dugotrajnu opsadu.

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI