U OKVIRU TAKMIČARSKOG PROGRAMA

Poslušni sin turskih migranata, bokserski šampion, vjerni vojnik...: Dokumentarac 'Soldat Ahmet' na 27. SFF-u

Kultura 15.08.21, 19:03h

Poslušni sin turskih migranata, bokserski šampion, vjerni vojnik...: Dokumentarac 'Soldat Ahmet' na 27. SFF-u
Reditalje je naveo da mu je tema o migrantima jako važna, jer i njegova porodica ima migracijsku pozadinu te da su i oni živjeli u tuđoj zemlji, iznalazeći način da se integriraju u društvo, a da ne zaborave odakle su došli

 

 


U okviru Takmičarskog programa - dokumentarni film 27. Sarajevo Film Festivala danas je prikazan austrijski film "Soldat Ahmet" režisera Jannisa Lenza.


Centralna ličnost filma je Ahmet, poslušni sin turskih imigranata, izdržljivi bokserski šampion i vjerni vojnik koji je posvetio život "služenju austrijskom narodu".


Režiser Jannis Lenz kazao je u razgovoru za Fenu da Ahmet nije plakao od djetinjstva te da iz tog razloga pohađa časove glume kako bi se povezao sa svojim emocijama.


- Za mene je bilo najbitnije da spojim sve te riječi u jedno, koje se inače ne uklapaju, a to su njegov život, časovi glume, boks i ostalo - kazao je Lenz.


Kao razloge zašto je baš izabrao da snimi dokumentarni film o Ahmetu, Lenz je kazao da mu je bilo interesantno istražiti njegove ulogu koju igra u svakom od tih svjetova, u njegovom privatnom i profesionalnom životu.


- Razlog zašto sam snimio ovaj film je da se i ja, kao muškarac, suočim i svojom osjećanjima i da se više povežem sa njima - dodao je.


Također je naglasio da mu je tema o migrantima jako važna, jer i njegova porodica ima migracijsku pozadinu te da su i oni živjeli u tuđoj zemlji, iznalazeći način da se integriraju u društvo, a da ne zaborave odakle su došli. 

 

 

(FENA/ad)

BLIN
KOMENTARI