POZNATI SVI DETALJI DANAŠNJEG DOGAĐAJA

Strah od haosa u Sarajevu: Čak hiljadu policajaca na ulicama zbog održavanja Bh. povorke ponosa

Front 14.08.21, 09:47h

Strah od haosa u Sarajevu: Čak hiljadu policajaca na ulicama zbog održavanja Bh. povorke ponosa
Iz Organizacionog odbora Povorke ponosa ranije su objavili detalje u vezi s dašanje povorke, načinu dolaska na povorku, tehničke, sigurnosne i druge upute za dolazak i učešće

 

 

 

 

Povorka ponosa pod sloganom "Otpor sa margine"  bit će održana danas u Sarajevu.


Povodom tog događaja na ulicama glavnog grada Bosne i Hercegovine je veliki broj pripadnika policije.


Kako je najavljeno Povorku ponosa će osiguravati 1.000 policajaca.


Iz Organizacionog odbora Povorke ponosa ranije su objavili detalje u vezi s dašanje povorke, načinu dolaska na povorku, tehničke, sigurnosne i druge upute za dolazak i učešće.


Bh. povorka ponosa će krenuti u 12. sati. Biti će aktivan samo jedan ulaz, od 10 do 12 sati. Ulaz će biti zatvoren tačno u 12. sati, nakon toga niko više neće moći da uđe na Povorku ponosa.


Prva bh. Povorka ponosa pod sloganom “Ima izać” održana je 8. septembra 2019. godine. Sudjelovalo je više od 1.000 osoba. Održana je bez incidenata.


Druga bh. Povorka ponosa održana 23. augusta prošle godine u Sarajevu online zbog pandemije koronavirusa. Tada su aktivisti u automobilima, uz strogu zaštitu policije, prodefilovali sarajevskim ulicama mašući zastavama.


Prva povorka ponosa u svijetu  organizovana je u New Yorku, 1970. godine, 28. juna, na godišnjicu i u čast Stonewall-ske pobune. Taj događaj je jedna od historijskih prekretnica u borbi za prava LGBTI osoba. Pobuna je započela kao revoltna reakcija na česte racije Stonewall Inn paba, a povele su je trans žene i drag kraljice. Povorka ponosa tako postaje jedan od najvidljivijih i najefektivnijih načina da se skrene pažnja na probleme, količinu diskriminacije i izazove sa kojima se suočavaju identiteti u duginom spektru LGBTI skraćenice; lezbejke, gejevi, biseksualne, trans i interspolne osobe


Prva povorka ponosa u Evropi organizovana je 29. aprila 1972. godine u Berlinu (Njemačka). Odmah naredne godine uslijedile su povorke ponosa u Londonu, Dublinu, Oslu, Helsinkiju i Amsterdamu. Sve povorke su značajno promijenile poziciju LGBTI osoba u društvu, pridonijele su vidljivosti i postavljanju političkih zahtjeva. Povorke ponosa su uvijek nosile snažne poruke koje su skretale pažnju na pitanja homofobije, nasilja na LGBTI osobama, uvođenja i provođenja zabrane diskriminacije nad LGBTI osobama.

 

(FENA/ad/Foto:FENA)