Art fight charlama/ nesvakidašnji performance Adne Muslije

Linija razgraničenja: Dođite i rušimo zajedno (stvarne) zidove!!!

DEPO Art 08.08.21, 21:42h

Linija razgraničenja: Dođite i rušimo zajedno (stvarne) zidove!!!
‘Prostorna simbioza’ galerije Charlama Depot i galerije Zvono, predstavlja fenomen “dvije galerije pod jednim krovom”, koji se u svojoj suštini postavlja kao protuteža fenomenu “dvije škole pod jednim krovom”. On je produkt solidarnosti, razumijevanja i podrške, koji etnodeterministički kontekst svodi na paradoks, ujedno postajući simbol opiranja marginalizaciji i getoizaciji umjetnosti - naglašava umjetnica

 

Udruženje za afirmaciju kulture i umjetnosti Zvono najavljuje performans i okončavanje izrade procesualnog rada “Linija razgraničenja”, umjetnice Adne Muslija u prostoru Galerije Charlama. Performans će biti upriličen 9. augusta s početkom u 19 časova. 

 

Ovo Udruženje svoje mjesto je do sada pronalazilo u alternativnim prostorima kafića, ali njegov rad bio je kontinuiran, uprkos slaboj i/ili nikakvoj finansijskoj podršci nadležnih instanci vlasti. Pandemija koronavirusa i ekonomska kriza učinile su da Caffe Galerija Zvono zatvori svoja vrata. Ipak, Udruženje Zvono dobilo je novi (alternativni) prostor za svoju izlagačku praksu – jedan zid galerije Charlama.

 

- ‘Prostorna simbioza’ galerije Charlama Depot i galerije Zvono, predstavlja fenomen “dvije galerije pod jednim krovom”, koji se u svojoj suštini postavlja kao protuteža fenomenu “dvije škole pod jednim krovom”. On je produkt solidarnosti, razumijevanja i podrške, koji etnodeterministički kontekst svodi na paradoks, ujedno postajući simbol opiranja marginalizaciji i getoizaciji umjetnosti - naglašava umjetnica.

 

adna-muslija

 

- Ovo fizičko razgraničenje, koje dobija status umjetničkog djela, simbolička je materijalizacija dovođenja umjetničkih institucija na rub propasti. Ujedno, ono evocira sve one (ne)vidljive granice, kojima je određen svakodnevni život građana BiH - pojasnila je umjetnica.

 

(DEPO PORTAL/dg)

BLIN
KOMENTARI