VIDEO/ Ko drži člana Predsjedništva BiH u šaci

Vukanović: Vučić je priznao Schmidta! Srljanje za Dodikom je put u propast, njegova politika je pogubna za srpski narod

Front 06.08.21, 10:42h

Vukanović: Vučić je priznao Schmidta! Srljanje za Dodikom je put u propast, njegova politika je pogubna za srpski narod
Lijepo sam mu govorio da mora da vodi računa o funkcionisanju institucija BiH, da najbolje kadrove šalje, da ne opstruiše funkcionisanje države, da je za nas Dejton i ovakva BiH savršen okvir i Srbi, a i svi ostali, treba da se trude da država funkcioniše. On je to sabotirao iz partijskih i ličnih interesa... Rekao sam mu da se ne ponaša kao pijanac u kafani koji provocira ljude jer će dobiti batine, kazao je Vukanović

Poznati su stavovi koji iz RS-a dolaze danima, a koji se odnose na nepriznavanje novog visokog predstavnika u našoj zemlji Christiana Schmidta. To je demonstrirano tako što se nijedan politički predstavnik iz tog entiteta nije pojavio na prijemu organiziranom u povodu Schmidtovg dolaska, ali i nepojavljivanjem Milorada Dodika na prvom službenom sastanku koji je Schmidt imao s članovima Predsjedništva BiH. Ipak Dodik je najavio da će se sa Schmidtom sastati na Jahorini - i to ne, kako tvrdi, kao s visokim predstavnikom, nego ministrom poljoprivrede Njemačke. Iako je kazao da će ovom sastanku prisustvovati i opozicija iz RS-a, oni kažu da su za sastanak doznali iz medija.

 

-Ne vidim nijedan razlog zašto bi opozicija išla za Miloradom Dodikom na sastanak sa Christianom Schmidtom. Kad je u krizi, on pokušava da se izvadi preko opozicije, da mu ona pruži alibi. Njegovi pozivi za svesrpsko jedinstvo su u najmanju ruku neiskreni, podli i licemjerni. Pogubna je politika Milorada Dodika za srpski narod u BiH i RS - i svako srljanje za njim je put u propast kazao je Nebojša Vukanović.

 

-I Milorad Dodik i Bakir Izetbegović se ponašaju kako sam i najavio na početku krize - gledaju da radikalizuju, daju teške izjave, vrijeđaju, pokušavaju da dignu atmosferu do usijanja jer im to odgovara. Mi treba da vodimo jednu drugu politiku. Sve ovo što se dešava je posljedica sulude politike Milorada Dodika. Lijepo sam mu govorio da mora da vodi računa o funkcionisanju institucija BiH, da najbolje kadrove šalje, da ne opstruiše funkcionisanje države, da je za nas Dejton i ovakva BiH savršen okvir i Srbi, a i svi ostali, treba da se trude da država funkcioniše. On je to sabotirao iz partijskih i ličnih interesa... Rekao sam mu da se ne ponaša kao pijanac u kafani koji provocira ljude jer će dobiti batine, kazao je Vukanović te podsjetio kako je Aleksandar Vučić priznao Christiana Schmidta:

 

-A Vučić drži Dodika u šaci - sigurno mu je dao preporuku da poštuje novog visokog predstavnika, smatra on.

 

Dodik je bio omča oko vrata Borisu Tadiću, tvrdi Vukanović - bivšeg predsjednika Srbije je skupo koštalo prijateljstvo njih dvojice. Smatrao je Tadić da može Dodika držati pod kontolom. Istu grešku ne bi smio da ponovi Vučić, upozorava Vukanović.

 

Dodaje kako i Hrvatska treba prestati podržavati Dragana Čovića, da se omogući građanima u BiH da skinu s vlasti tri lažna nacionalna lidera.

 

Vukanović poručuje da RS ne smije biti predmet trgovine - ni u vezi s Crnom Gorom ni u vezi s Kosovom:

 

-Ne idu nam u prilog ni izjave Aleksandra Vulina o ‘srpskom svijetu’. Ako Vučić želi dobro BiH, RS-u i srpskom narodu, neka prestane podržavati Dodika -  on je najveći problem BiH i RS-a, zaključio je Vukanović.

 

Na OVOM linku možete pogledati i snimak gostovanja Vukanovića na FTV-u.

 

(Federalna.ba, DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI