Hrvatski šef diplomatije poručio

Grlić-Radman: Visoki predstavnik je ostatak prošlosti, BiH nije mjesto za eksperimente

Front 03.08.21, 08:54h

Grlić-Radman: Visoki predstavnik je ostatak prošlosti, BiH nije mjesto za eksperimente
Bosna i Hercegovina nije mjesto za eksperimente. To kažem ne samo kao ministar vanjskih poslova Hrvatske nego netko tko je u BiH i rođen i čija obitelj od tamo potječe, rekao je Grlić-Radman ciljajući na tzv. bonske ovlasti kojima raspolaže Visoki predstavnik koji može smjenjivati političare i dekretom donositi i ukidati zakone

 

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić-Radman nazvao je u razgovoru za njemački nadregionalni dnevnik "Frankfurter Allgemeine Zeitung" (FAZ) funkciju Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini ostatkom prošlosti koja je ujedno i dokaz za nedostatak demokratije u zemlji.

 

- Kao relikt neposrednog poslijeratnog vremena, funkcija Visokog predstavnika je danas manifestacija nedostatka demokracije u političkom životu ove zemlje - rekao je Gordan Grlić-Radman.


U FAZ-u se navodi kako se u Hrvatskoj koja je ne samo jedini EU susjed BiH nego i potpisnica Dejtonskog sporazuma s pažnjom prati dolazak novog Visokog predstavnika, njemačkog političara Christiana Schmidta, koji je u nedjelju preuzeo ovu funkciju.

 

- Bosna i Hercegovina nije mjesto za eksperimente. To kažem ne samo kao ministar vanjskih poslova Hrvatske nego netko tko je u BiH i rođen i čija obitelj od tamo potječe - rekao je Grlić-Radman ciljajući na tzv. bonske ovlasti kojima raspolaže Visoki predstavnik koji može smjenjivati političare i dekretom donositi i ukidati zakone.

 

Nedavnu odluku Visokog predstavnika Valentina Inzka o donošenju zakona koji kažnjava negiranja genocida Grlić-Radman je ocijenio suzdržano.

 

- Funkcija Visokog predstavnika ima pravo upotrijebiti bonske ovlasti ali njihova primjena predstavlja demokratski deficit koji nije u skladu s europskim ambicijama Bosne i Hercegovine - rekao je Grlić-Radman.


Naglasio je da se Hrvatska godinama zalaže za reformu Izbornog zakona kako bi se "onemogućilo preglasavanje Hrvata u Predsjedništvu i Parlamentu države".

 

Smatra da unutar EU "raste podrška" takvom pristupu, a optimističan je i u pogledu mandata Schmidta.

 

Kao rješenje definitivno ne vidi ideju Bošnjaka u BiH, odnosno prijedlog SDA.

 

- Centralistički pristup bi u BiH mogao voditi ka nestabilnosti. Jer tko bi zapravo bio nositelj bosanskohercegovačke državnosti kada bi samo vrijedilo pravo brojčano najjačeg konstitutivnog naroda", rekao je Grlić-Radman.

 

On je zaključio kako "određene snage" vjeruju da FBiH mogu pretvoriti u "centralistički i unitaristički ustrojeni bošnjački entitet".

 

(DEPO PORTAL/dg)

BLIN
KOMENTARI