bojkot zbog inzkove odluke

'Od sutra srpski politički predstavnici neće učestvovati u radu institucija': Evo zaključaka iz RS-a

Front 26.07.21, 19:08h

'Od sutra srpski politički predstavnici neće učestvovati u radu institucija': Evo zaključaka iz RS-a
“Od sutra, srpski predstavnici neće učestvovati u radu i neće donositi odluke. Ja vjerujem da će postojati političke zrelosti da se ovako osjetljivo pitanje pokuša riješiti u narednom periodu”

 

Na sastanku lidera parlamentarnih stranaka sa sjedištem u Republici Srpskoj, održanom u Banjoj Luci povodom odluke visokog predstavnika Valentina Inzka o dopuni Krivičnog zakona BiH kojom se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida, zaključeno je da predstavnici političih stranaka iz RS-a odbacuju nametnute odluke visokog predstavnika i smatraju to neprihvatljivim i ništavnim.  

 

Predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović je nakon sastanka izjavio novinarima da je među usvojenim zaključcima i taj da ne postoje uslovi za rad srpskih predstavnika u institucijama BiH - Predsjedništvu, Parlamentarnoj skupštini i Vijeću ministara BiH.     

 

- Odbacujemo svako nametanje na nivou BiH, te konstatujemo da ne postoji legalni visoki predstavnik, jer nije izabran u skladu s predviđenom procedurom i odbacujemo svaku saradnju s njim – naveo je Čubrilović.  

 

Po njegovim riječima, na sastanku je bilo riječi i o drugim zajedničkim aktivnostima koje će biti razmatrane u narednom periodu. Istaknuo je da je ovo proces koji je počeo i koji će trajati.

 

- Predsjednici stranaka su dogovorili da će putem poslaničkih klubova u proceduru biti upućena dva zakona vezana za ovu tematiku, a riječ je o krivičnim zakonima - naveo je Čubrilović.

 

Na novinarsko pitanje na šta se odnosi zaključak da ne postoje uslovi za rad srpskih predstavnika u institucijama BiH i da li to znači da se povlače iz ovih institucija, Čubrilović je pojasnio da se ne povlači niko, nego da su rekli da nema uslova za rad u Predsjedništvu, Parlamenarnoj skupštini i Vijeću ministara BiH.   

 

- Jednostavno neće raditi, ali nema povlačenja - naveo je on.

 

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović je pojasnio da to znači konkretno da od sutra srpski politički predstavnici u institucijama BiH neće učestvovati u radu i neće donositi nikakve odluke do daljnjeg, dok se ovo pitanje ne riješi.

 

- Iskreno vjerujem i nadam se da će postojati političke zrelosti u BiH da se ovako osjetljivo pitanje nametanja bilo kakvog zakonskog rješenja, pogotovo s ovakvim sadržajem, pokuša riješiti u narednom  periodu. Naš je stav svih zajedno da u Predsjedništvu, Vijeću ministara i Parlamenarnoj skupštini BiH se ne donose više nikakve odluke do daljnjeg. Bilo je dosta teških političkih tema u BiH u prethodnih nekoliko godina, pa se našlo rješenje – naveo je Borenović.

 

Dodao je kako iskreno vjeruje da je moguće naći i za ovo pitanje i da će se to pokušati razriješiti u narednom periodu.

 

- Do tada, nema učešća u donošenju odluka, nema učešća u radu ovih institucija političkih predstavnika iz RS dok se ne riješi pitanje ovog zakonskog rješenja koje je nametnuto - pojasnio je Borenović.   

 

(Fena/mr)

BLIN
KOMENTARI